Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
31 August 2016

Merendeel topsporters heeft lage vitamine D spiegel

Door: Angela

Merendeel topsporters heeft lage vitamine D spiegel

Bijna driekwart van de Nederlandse topsporters heeft een vitamine D bloedspiegel die aan de lage kant is. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van NOC*NSF onder 128 Nederlandse topsporters, bestaande uit voornamelijk hockeyers, atleten en voetballers. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot mindere prestaties of blessures. Uit het onderzoek bleek ook dat het tekort snel is aan te vullen. Met een dagelijkse dosis van 55 microgram vitamine D zat 80% van de atleten binnen 3 maanden op niveau.

Optimale hoeveelheid

Het onderzoek is uitgevoerd door promovendus Evelien Backx van Wageningen Universiteit. Zij hanteerde voor topsporters een norm van 75 nmol/L vitamine D, wat hoger dan de ondergrens van de Gezondheidsraad van 30nmol/L. Backx: ‘De norm van de Gezondheidsraad is gebaseerd op het voorkomen van ziekte. Ik ga uit van het bevorderen van gezondheid.’

Meer spierkracht

Onderzoek laat volgens Backx een relatie zien van vitamine D (boven de 75 nmol/L) en spierkracht. Sporters kunnen dan meer training aan en presteren beter. Daarbij gaat het vooral om explosieve sporten waarbij snelle spieren van belang zijn. Over de invloed op duursporten is nog weinig bekend. 

Bron: Resource


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten