Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
12 July 2016

Menukaart voor laaggeletterden en anderstaligen

Door: Karine

Menukaart met foto's

Ziekenhuis Gelderse Vallei biedt sinds kort speciale visuele menukaarten. Deze zijn geschikt voor patiënten die moeite hebben met lezen of met de Nederlandse taal. Elk gerecht staat smakelijk met een foto afgebeeld.

Laaggeletterd

Ongeveer 1 op de 9 Nederlanders tussen de 16 en 65 jaar is laaggeletterd. Ze hebben moeite met lezen en schrijven in het Nederlands. Van deze groep is bijna 70% van Nederlandse afkomst. Moeite met lezen en schrijven is lastig in het dagelijks leven, maar ook bij een ziekenhuisopname. ‘Het blijkt dat deze mensen het heel lastig vinden om eten van de menukaart uit te kiezen en te bestellen’ vertelt Inez Jans, diëtist in het ziekenhuis. ‘Daarom hebben we menukaarten laten maken met foto’s van de gerechten. Op deze manier kan echt èlke patiënt kiezen wat hij of zij wil eten.’ ‘De menukaarten zijn ook heel geschikt voor anderstaligen of mensen met dementie of afasie’,  vult Annelies Ruitenschild, teamleider voeding, aan. ‘Wij zijn trots op het resultaat.’ 

Dieetmaaltijden

Voor patiënten zijn er verschillende menukaarten: een algemene menukaart en menukaarten afgestemd op het natriumbeperkte en/of energie- en eiwitverrijkte dieet. Daarnaast zijn er ook menukaarten voor patiënten die alleen maar vloeibare, gemalen of fijn gemalen voeding mogen. Tenslotte zijn er aparte menu’s voor de kinderafdeling. Deze menu’s zijn allemaal volgens de nieuwste voedingsrichtlijnen samengesteld, met als basis de nieuwe Schijf van Vijf.

Bron: Gelderse Vallei

 


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten