Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
24 July 2015

Mensen met overgewicht gebaat bij kou


Mensen met overgewicht gebaat bij kou

De hoeveelheid bruin vet en het energiegebruik nemen door blootstelling aan kou toe, en dat helpt bij mensen met overgewicht om het gewicht in ieder geval niet te laten toenemen. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van gezondheidswetenschapper Anouk van der Lans. Zij promoveerde deze maand aan de Universiteit Maastricht. Het promotie-onderzoek van Anouk van der Lans heeft geleid tot publicaties in American Journal of Physiology en The Journal of Clinical Investigation.

Bruin vet en het effect van blootstelling aan kou wordt in het Maastricht UMC+ al sinds 2009 onderzocht. Van der Lans heeft proefpersonen met een BMI van 28-35 aan koude blootgesteld. Deze proefpersonen verbleven - gekleed in korte broek en T-shirt - 10 dagen achter elkaar gedurende 6 uur per dag in een kamer waar de temperatuur was teruggeschroefd tot 13 à 14 °C. Aanvankelijk gingen de proefpersonen behoorlijk rillen van de kou, maar na verloop van tijd trad gewenning aan de lage temperatuur op. Uit metingen in PET-CT-scans bleek dat de hoeveelheid bruin vet door de blootstelling aan kou was toegenomen. Bovendien was het energiegebruik toegenomen. Ook al hebben mensen met overgewicht of obesitas minder bruin vet dan slanke mensen, het helpt volgens de onderzoeker wel degelijk als het aanwezige bruin vet geactiveerd wordt.

Blootstelling aan milde kou zou kunnen helpen om het gewicht in ieder geval niet te laten toenemen. Van der Lans verwacht dat activatie van bruin vet door blootstelling aan kou in de toekomst daadwerkelijk kan worden ingezet in de strijd tegen overgewicht. Volgens haar kunnen vooral mensen die net zijn afgevallen er baat bij hebben. Waarschijnlijk helpt het al om de verwarming 1 graadje lager te draaien.

Bron: MUMC

Gerelateerd nieuws:
Kou blijft voorlopig de beste strategie om bruin vet te activeren
Lichaam maakt extra bruin vet in de kou

Koude leidt tot betere insulinegevoeligheid bij diabetes type 2


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten