Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
07 January 2013

Dikke mensen (BMI 25-30) hebben 6% minder kans op vroegtijdig overlijden in vergelijking tot mensen met een gezond gewicht


Obees met meetlint

Pas bij een BMI boven de 35 stijgt het sterfterisico, met maar liefst 29%. Dit blijkt uit een meta-analyse van 97 studies met in totaal 2,88 miljoen deelnemers. De meta-analyse is gepubliceerd in de JAMA.

De Amerikaanse epidemiologen van het Amerikaanse Center for Disease Control (CDC) en het National Cancer Institute deelden de deelnemers in in 3 categorieën: gezond gewicht (BMI 18,5-25), overgewicht (BMI 25-30), obesitas  klasse 1 (BMI 30-35) en obesitas klasse 2 (BMI >35). Mensen met overgewicht hadden 6% minder kans op eerder te overlijden dan mensen met een gezond gewicht. Zelfs mensen met obesitas klasse 1 hadden 5% minder kans, al was dit resultaat net niet statistisch significant. De onderzoekers verklaren deze verassende resultaten met het feit dat mensen met overgewicht al vaker onder controle staan van artsen en daardoor een optimale behandeling krijgen. Ook zou een beetje lichaamsvet een beschermend effect kunnen hebben op hart- en bloedvaten. En wellicht levert de energiereserve tijdens bepaalde omstandigheden een voordeel. De meta-analyse zegt verder niets over ziektejaren en kwaliteit van leven.

Bron: Science Daily


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten