Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
30 June 2011

Mensen met eetstoornis vaak ook impulsiever

Door: Karine

Patiënten met een eetstoornis blijken zeer perfectionistisch te zijn in vergelijking met een groep mensen zonder eetstoornis. Ook zijn zij duidelijk impulsiever. Dit kan deels verklaard worden uit genetische verschillen in het TPH2-gen. Bepaalde varianten van dit gen gaan vaak samen met een verhoogde impulsiviteit, ook bij mensen met een eetstoornis. Hetzelfde gen is betrokken bij anorexia nervosa en bij eetstoornissen waarbij de patiënten veel braken. Dit blijkt uit het promotie-onderzoek van voedingsdeskundige Slof-Op 't Landt.

Het TPH2-gen is de genetische blauwdruk voor het enzym tryptophaanhydroxylase-2. Dat enzym bepaalt hoeveel van de signaalstof (neurotransmitter) serotonine geproduceerd wordt in de hersenen. Serotonine is onder meer betrokken bij de regulering van voedselinname, impulscontrole, stemming en seksualiteit.

Een genetisch profiel kan aanknopingspunten bieden bij de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen of andere interventies. Ook kan een genetisch profiel worden ingezet om de ernst en de prognose beter in kaart te brengen bij een individuele patiënt. Centrum Eetstoornissen Ursula en de afdeling Psychiatrie van het LUMC organiseerden op 29 juni een symposium 'Genen en omgeving in de psychiatrie: eetstoornissen als voorbeeld'.

Slof-Op 't Landt toonde in haar proefschrift ook aan dat de vragenlijsten om eetstoornissen te meten verbetering behoeven. Er waren duidelijke verschillen tussen de manier waarop mannen en vrouwen de lijsten invulden. Er zijn volgens haar meetinstrumenten nodig die de ernst van de stoornis meten, ongeacht geslacht, leeftijd en andere kenmerken van de patiënt.

Bron: Universiteit Leiden


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten