Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
31 October 2014

Melk ongezond in Zweeds onderzoek

Door: Angela

De gezondheid van melk onder de loep

Een hoge consumptie van melk gaat in Zweeds onderzoek gepaard met een hogere sterfte en bij vrouwen ook een hogere incidentie van botbreuken. Voor kaas en gefermenteerde zuivel als yoghurt en kwark geldt het omgekeerde: een hoge consumptie wordt in verband gebracht met een verlaagd sterfterisico bij vrouwen. De resultaten doen veel stof opwaaien. Ze zijn in tegenspraak met andere studies en meta-analyses.

In het Zweedse onderzoek zijn ruim 60.000 vrouwen en ruim 45.000 mannen gemiddeld 20 jaar gevolgd. Vrouwen die 3 of meer glazen melk per dag dronken, bleken maar liefst 93% meer kans te hebben op overlijden tijdens de studie vergeleken bij vrouwen die minder dan 1 glas melk per dag dronken. Bij mannen ging elk extra glas melk gepaard met een 3% hoger sterfterisico. De onderzoekers schrijven de ongunstige effecten toe aan lactose. Lactose bestaat deels uit D-galactose, dat bij dieren nadelig is voor de gezondheid. Ook zou lactose leiden tot oxidatieve stress, zo speculeren de onderzoekers.

De Zweedse onderzoekers benadrukken dat hun resultaten niet geïsoleerd bekeken moeten worden. Ze geven daarbij aan dat andere studies en meta-analyses geen relatie hebben gevonden tussen de inname van melk en zuivel enerzijds en sterfte en fracturen anderzijds. Zo verwijzen onder meer naar een meta-analyse van 17 studies, uitgevoerd door Wageningen Universiteit. In deze meta-analyse bleek dat consumptie van melk geen verband houdt met het sterfterisico en mogelijk zelfs de kans op hart- en vaatziekten kan verlagen.

Bron: BMJ


Angela Severs, redacteur Nieuws+voor+diëtisten, 11 November 2014:
@Rob van Berkel
Dank voor je compliment :-)
Rob van Berkel, Diëtist/auteur, 07 November 2014:
Complimenten aan Angela (Nieuws voor Diëtisten) voor het juist weergeven van het artikel door ook de terughoudendheid van de onderzoekers te benoemen. Veel media kunnen daar wat van leren!

Een prima en duidelijk blog ook van Anneke! Zelf heb ik er ook iets over geschreven:
http://www.overvoedingengezondheid.nl/pages/sub/79180/Media_melk_en_overlijden.html
Cilia Zoutendijk, Gepensioneerd dietist, 04 November 2014:
Ik heb net het blog van Anneke Palsma gelezen. Daaruit blijkt dat ze het hele onderzoek gelezen heeft. Daar neem ik mijn petje voor af. Ik ben het eens met haar, dat je geen conclusies kan trekken als er 13 jaar niets meer onderzocht is.
Overigens:ik ben opgegroeid met Joris3Pinter en ik gebruik nog steeds een half liter melkproducten per dag.Je moet ook niet meer gebruiken. Afwisseling met yoghurt en karnemelk is ook niet verkeerd.En mijn botten zijn nog steeds prima. Groetjes.
Anthon de Bont, Orthomoleculair voedingsconsulent, 04 November 2014:
Afgezien van een mogelijk verhoogd risico van prostaatkanker bij een overdaad aan melk is het boek van de Amerikaanse cardioloog Thomas Levy interessante denksport 'Death by Calcium'-
Anneke Palsma, sportvoedingswetenschapper, 03 November 2014:
Zie ook mijn blog voor een uitleg waarom de uitkomst van deze studie zorgvuldig moet worden gewogen.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten