Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
11 June 2015

Melk de witte sloper

Door: Alissa Hamilton

Alissa Hamilton schreef eerder een boek over fabrieksgemaakte sinaasappelsap en heeft in dit boek haar pijlen gericht op melk. De titel is nogal provocerend, net zoals de ondertitel “Waarom melk slecht voor je is en je best zonder kunt”.

Een anti-zuivelboek dus, en dan met name tegen het drinken van melk. Hier en daar heeft Hamilton een goed punt, bijvoorbeeld als zij zegt dat de zuivelaanbevelingen in de VS hoog zijn (750 ml per dag), dat calcium niet de enige voedingsstof is die een rol speelt bij sterke botten en dat melk stevig wordt gepromoot door reclamecampagnes en lobby’s. In de Amerikaanse “My plate” is ook nog steeds een aparte plek voor zuivel ingeruimd. Zelfs in polder-met-koeien-land Nederland is dat niet het geval en heeft zuivel inmiddels een plekje in het eiwitvak van de Schijf van Vijf.

Maar voor de rest slaat Hamilton de plank regelmatig mis. Ze noemt alleen negatieve onderzoeken naar zuivel, ze promoot onpraktische calciumbronnen (zoals gedroogde kruiden), ze heeft geen enkele wetenschapper gesproken maar haalt haar cases uit de kennissenkring. En dan vind ik het boek ook nog vrij slecht geschreven, rommelig en erg gericht op de Noord-Amerikaanse en Canadese markt. Het voorwoord van de vertaler Anna van Wittenberghe is hilarisch: zij is - zo mogelijk-  nóg meer bevooroordeeld dan de schrijfster zelf (“De melkmythe is in de hersenen van mensen gegrift”). Kortom: een dik boek (350 pagina’s) met een bedroevend dunne inhoud. (KH)

Melk de witte sloper. Waarom melk slecht voor je is en je best zonder kunt. Alissa Hamilton, Kosmos, ISBN 9789021559377, 350 pagina’s, €17,99


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten