Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
12 July 2017

Meer zitten oorzaak gewichtstoename diabetespatiënt?

Door: Reina

Meer zitten oorzaak gewichtstoename diabetespatiënt?

Wanneer type 2 diabetespatiënten starten met insuline spuiten, komen zij binnen een jaar ongeveer 3-5 kilo aan. Mogelijk komt dat doordat mensen per dag zo’n 1,5 uur meer gaan zitten. Dat blijkt uit onderzoek aan het Radboud UMC, dat is gepubliceerd in Diabetes Care.

Bewegingssensor

De onderzoekers volgden een jaar lang 40 patiënten met diabetes type 2, die startten met insuline spuiten. Voor, tijdens en na het starten van de behandeling is via een armband met een bewegingssensor geregistreerd hoeveel de deelnemers per dag bewogen. Yvonne Hartman, eerste auteur van het onderzoek: ‘We zagen dat patiënten niet minder gingen sporten, maar juist minder staan of rondlopen en zelfs zo’n 1,5 uur per dag meer gaan zitten dan voor het starten met insuline spuiten.’

Gewichtstoename
De extra uren die de diabetespatiënten gingen zitten, blijken gerelateerd aan de gewichtstoename. Er is geen duidelijke verklaring voor de bevindingen. Het onderzoek toont wel aan dat patiënten na het starten van een behandeling hun beweeggedrag aanpassen. Hoofdonderzoeker en fysioloog Dick Thijssen: ‘Deze resultaten geven aan dat zoiets simpels als zitten een belangrijk gezondheidsrisico met zich meebrengt, maar ook een simpele ingang is voor therapie’.

Bron: Radboud UMC


Harriet Verkoelen, dietist en+DVK, 18 July 2017:
Bij DM2 is al sprake van hyperinsulinemie en dan laten we ze ook nog dagelijks groeihormoon inspuiten! Insulineresistentie wordt zo alleen maar erger. Hyperinsulinemie is ook een risicofactor voor HVZ!
Insuline zorgt voor vetopslag en vervolgens gaat het vetverbranding tegen. Äfvallen is onmogelijk. En ze voelen zich steeds beroerder!! Hoe iatrogeen wil je bezig zijn??
Bij mij wordt 80% weer insulinevrij. Tijdens het afbouwen zie je nog wel eens verhoogde suikers maar ondanks dat voelen ze zich veel beter dan toen ze nog spoten. Als ze een paar kilo zijn afgevallen gaan de pijntjes weg en worden ze vanzelf actiever. Daar is geen coaching voor nodig.
Bianca Besselink, Diëtist, 18 July 2017:
Ik denk ook dat de grootste veroorzaker van gewichtstoename insuline is. Natuurlijk kan minder beweging een rol spelen, maar ik denk dat dat wel ondergeschikt is aan de toediening van insuline.
Joh Hart, Verpleegkundige, 14 July 2017:
Ik begrijp niet, waarom we dmt2 patiënten insuline laten spuiten, in plaats van ze aan te raden, heel laag in koolhydraten te gaan.
Ze hebben immers helemaal geen insuline nodig wanneer ze geen (weinig = 20 gr per dag) KH gebruiken? "Keerdiabetesom"
Ze zullen zich beter gaan voelen, energieker, gaan dus meer bewegen, het gewicht daalt vanzelf, en alle diabetes complicaties (plus medicijnen) lossen vanzelf op!
Ik ken het verhaal van een man die zegt:" ik ren nu als een dolle stier door de weilanden, na jaren van erectie stoornissen!"
Wat wil je je mannelijke patiënt nu meer kunnen aanraden?
Joh Hart, Verpleegkundige, 14 July 2017:
Insuline is toch het vet opslag hormoon?
Zonder insuline....geen vet opslag.
Kijk maar naar diabetes t1, zonder insuline vermageren ze zo sterk dat ze sterven....
Patienten met t2'hebben al teveel aan insuline om hun insuline resistentie te overkomen, en dan gaan ze insuline bijspuiten. Ggggrrrrr....
Zoek maar op:! Dr Kraft en insuline.
Karin Herder, Diëtist, 12 July 2017:
Volgens mij is de insuline zelf een grote veroorzaker.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten