Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
06 January 2012

Meer spiermassa na eiwitrijk dieet

Door: Karine

In een kleine maar intensieve studie, gepubliceerd in JAMA, laten wetenschappers zien wat er gebeurt als mensen die zich gecontroleerd overeten. De studie laat zien dat mensen meer aankomen als ze een eiwitrijk dieet volgen dan als ze een eiwitbeperkt dieet volgen. Het verschil is te verklaren door een toename aan vetvrije massa.

De onderzoekers werkten met een groep van 25 gezonde vrijwilligers zonder overgewicht. Deze vrijwilligers verbleven 10-12 weken in een onderzoekskliniek. Na een inloopperiode waarbij het gewicht constant werd gehouden, werden de deelnemers verdeeld in 3 groepen met verschillende diëten: 5 energie% eiwit (laag eiwit), 15 energie% eiwit (normaal) en 25 energie% eiwit (hoog). De deelnemers moesten zichzelf overeten en kregen 40% meer energie dan ze nodig hadden. Na 8 weken werden de deelnemers gewogen. In de laag-eiwitgroep was de gewichtstoename het minst (3,16 kg), in de hoog eiwitgroep was de gewichtstoename het grootst (6,51 kg).

Tijdens de studie werden lichaamssamenstelling en ruststofwisseling regelmatig gemeten. In alle 3 de groepen steeg de hoeveelheid lichaamsvet. Maar in de hoog eiwitgroep steeg de ruststofwisseling en de vetvrije massa meer dan in de laag eiwitgroep. De onderzoekers concluderen dat de grotere gewichtstoename in de eiwitgroep is te verklaren door de toename van vetvrije massa.

Bron: JAMA

 


Prue van Zanten, , 15 January 2012:
Helaas rept het onderzoek niet over hoeveel procent plantaardig en hoeveel procent dierlijk eiwit gebruikt wordt. Verzurend effect is goed tegen te gaan door extra toevoer basevormende voeding (groenten en fruit)en eventueel aanvulling met mineralen.
Klaas Homan, , 11 January 2012:
Te veel dierlijkeiwit verzuurd het lichaam en verhoogt de ontsteking en dus CPR waarde Dit is dus onvolledige voorlichting maar dat komt vaker voor
hylke boelens, , 10 January 2012:
Door een hogere eiwitinname verbetert de lichaamssamenstelling ten gevolge van een toename van de spiermassa, de grotere spiermassa zorgt voor de verhoogde ruststofwisseling. Er komen steeds meer aanwijzingen dat de aanbevolen hoeveelheid eiwitten wellicht wel de minimale hoeveelheid is maar niet de optimale hoeveelheid.
Karin van Holland, , 10 January 2012:
vraag: kan verklaard worden hoe de ruststofwisseling (meer)stijgt bij de hoog eiwitgroep? En waar bestaat die vetvrije massa uit? (Spieren?) En hoe kan dat? Want bij te bij hoge calorie-inname door eiwit, dan wordt het eiwit toch ook in vet omgezet? Is er ook meer bewogen door de hoog eiwit groep?

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten