Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
18 July 2011

Meer nadruk nodig op verhouding natrium/kalium

Door: Karine

De combinatie veel zout en weinig kalium geeft het hoogste risico op hart- en vaatziekten. Dat zeggen onderzoekers in Archives of Internal Medicine. Een groot Amerikaanse studie laat zien dat mensen die veel zout en weinig kalium eten een 2 keer zo groot risico lopen om te sterven aan een hartaanval dan mensen die ongeveer evenveel natrium als kalium binnenkrijgen. Het gaat dus vooral om de balans tussen natrium en kalium, zo zeggen de onderzoekers.

Aan het onderzoek deden ruim 12.000 personen mee, die 14,8 jaar werden gevolgd.

Bron: Archives of Internal Medicine


Peter van Beek, , 23 July 2011:
Interessant artikel! Mijn reactie is niet bedoeld om "beter te weten", maar om een positieve bijdrage aan deze site te leveren. Ik vind deze site geweldig informatief!
Ik verbaas me eigenlijk een beetje over het feit dat de vertaler de term "zout" in het artikel introduceert. Zout is een verzamelnaam. Natriumchloride (in de volksmond zout genaamd) en Kaliumchloride, etc. zijn zouten die ontstaan wanneer een een zuur (zoutzuur) door een base (bv Kaliumhydroxide of Natriumhydroxide) wordt geneutraliseerd. Het gaat hier echter om Natrium en Kalium zoals in de kop wel juist is verwoord.

Extra interessant intrigerend is nmm dat een toename van Kaliumgebruik ook die van K-40 (ca 0,01% bestaat uit Kalium-40) vergroot, hetgeen licht radioactief is. Dit bezorgt ons weer een iets hogere radiologische dosis, met theoretisch een iets hogere -statistische- kans op een dodelijke kanker. Benieuwd of deze afweging in het onderzoek is meegenomen. Voor de echte liefhebbers onder de lezers: bananen zijn echte kaliumbommetjes :-). Peter van Beek, Stralingsdeskundige.
suzan bijleveld, , 20 July 2011:
het is vooral weer een extra motivatie om mensen aan voldoende groente, fruit, peulvruchten en aardappelen te krijgen
An Rijk-Marquering, , 19 July 2011:
Dat weten we allemaal al lang, maar het is weer eens een bevestiging en het blijft moeilijk want wat is voor iedereen die juiste balans onder alle omstandigheden?

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten