Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
10 April 2012

Meer en langer foliumzuur beter tijdens zwangerschap?

Door: Angela

zwangere vrouw

Wetenschappers van het VUmc en de Rijksuniversiteit Groningen zijn in Noord-Nederland het “FoliumzuurExtra” onderzoek gestart. De beschermende effecten van foliumzuur in verschillende doseringen, voor en tijdens de zwangerschap, staan centraal in dit onderzoek.

In dit onderzoek krijgen vrouwen ten minste 4 weken voor de zwangerschap en tijdens de eerste 3 maanden het gebruikelijk advies van 0,4 mg foliumzuur of een veel hogere dosis van 4 mg foliumzuur per dag. Tijdens het vervolg van de zwangerschap tot de bevalling krijgen ze óf 0,2 mg óf 0,8 mg foliumzuur per dag. De doseringen hebben geen schadelijke bijwerkingen.

Het onderzoek loopt in Groningen, Friesland en Drenthe. Deelnemende vrouwen in deze regio, die zwanger willen worden, krijgen via de apotheek gratis foliumzuurtabletten verstrekt. Deelnemende apotheken zijn te vinden op www.foliumzuurextra.nl.  

Het is bekend dat extra foliumzuur voor en in het eerste deel van de zwangerschap 50-70% bescherming biedt tegen het ontstaan van een open ruggetje (spina bifida). De afgelopen 20 jaar zijn sterke aanwijzingen gevonden dat het beschermende effect van foliumzuur groter is bij een hogere dosering en dat foliumzuur ook beschermt tegen andere aangeboren aandoeningen, zoals hartafwijkingen. Volgens recente onderzoeken zou foliumzuurgebruik later in de zwangerschap, na de eerste 3 maanden, mogelijk ook gunstige effecten hebben op het voorkómen van zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte.

Overigens is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor foliumzuur gedurende de hele zwangerschap verhoogd (400 mcg per dag in plaats van 300 mcg per dag). Het advies voor een foliumzuursupplement geldt momenteel alleen tot 10 weken zwangerschap.

Bron: VUmc


Sophie van Baarsen, , 12 April 2012:
Ook op ouder leeftijd is foliumzuur (vit. B11) aan te raden.
Altijd bij de inname van een aparte B vitamine, een vitamine B totaal nemen voor een beter opname in het lichaam.
Peter Wever, , 10 April 2012:
Maar dan wel alle overige b-vitamines er bij i.v.m. toename autisme. vlgs Canadees/Amerikaand onderzoek. ca maand geleden.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten