Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
26 November 2010

Meer eiwit tegen overgewicht

Door: Karine

Logo Diogenes

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht en 7 andere Europese onderzoekscentra hebben op 25 november het eindrapport gepubliceerd van de grote voedingsstudie DiOGenes. Deze studie is in 2005 gestart. Uit deze grootschalige studie bij gezinnen met overgewicht blijkt dat een voedingspatroon met veel eiwitten en een lage glykemische index het beste werkt om op gewicht te blijven. Met dit voedingspatroon kan men eten tot men verzadigd is en hoeft men geen calorieën te tellen, waardoor het ook makkelijker vol te houden is. De onderzoekers concluderen op basis van deze studie dat de officiële voedingsrichtlijnen in de deelnemende landen niet aansluiten bij deze bevindingen en dus niet optimaal zijn om overgewicht te voorkomen en te bestrijden. De onderzoeksresultaten zijn onlangs gepubliceerd in 2 gerenommeerde tijdschriften: de New England Journal of Medicine en Pediatrics.

In totaal deden 772 gezinnen waarin obesitas voorkwam aan de studie mee, met 938 volwassenen en 827 kinderen. De ouders volgden twee maanden een streng dieet met maaltijdvervangers om af te vallen, waarna het hele gezin onder begeleiding van een diëtiste gedurende een half jaar probeerde op gewicht te blijven. De gezinnen werden ingedeeld in 5 groepen die allemaal een ander voedingspatroon volgden, variërend in eiwitgehalte en glykemische index (GI). Een controlegroep volgde de officiële voedingsrichtlijnen zonder aanvullende aanwijzingen.

In totaal volgden 938 volwassenen met een gemiddelde BMI van 34 gedurende 8 weken een dieet met 800 kcal/dag om af te vallen. Dit dieet werd door 773 volwassenen volbracht, zij vielen gemiddeld 11 kilo af. De daarop volgende periode van 6 maanden werd door 548 deelnemers volbracht. Het best werkende voedingspatroon bestond uit een hoog eiwitgehalte (veel mager vlees, zuivelproducten met laag vetgehalte en peulvruchten) en koolhydraten met een lage glykemische index, die minder schommelingen veroorzaken in het bloedsuikergehalte. In de groep die dit voedingspatroon volgde was de gewichtstoename èn de uitval het laagst. De kinderen uit deze gezinnen, 827 in totaal waarvan 45% met overgewicht, gingen niet mee op dieet tijdens de eerste 8 weken, maar volgden daarna wel hetzelfde voedingspatroon als hun ouders. De prevalentie van overgewicht nam daardoor af met 15% in de hoog eiwit/lage GI groep.

Bron: Universiteit Maastricht, DIOgenes


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten