Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
24 October 2014

Meer dan helft suikerinname zijn toegevoegde suikers

Door: Karine

Suiker

De gemiddelde Nederlander krijgt dagelijks 122 gram suikers binnen; 21% van de energie-inname. Ruim 55% hiervan betreft toegevoegde suikers: daarvan krijgen we dagelijks 71 gram binnen, ofwel 12% van de energie-inname. Dit blijkt uit analyse van de Voedselconsumptiepeiling 2007-2010 door Wageningen University in opdracht van Kenniscentrum suiker & voeding.

De suikerconsumptie in Nederland blijkt hiermee ruim het dubbele van de te verwachten nieuwe WHO richtlijnen. In de huidige Richtlijnen Goede Voeding (2006) wordt geen bovengrens voor (toegevoegde) suikers gegeven.

Suikers worden vooral geleverd door frisdranken, zuivelproducten, cake, koek, sappen, fruit en chocolade.

Saccharose levert 11% van de energie-inname (65 gram per dag). Hierbij is bietsuiker, rietsuiker en van nature aanwezig saccharose (bijvoorbeeld in fruit) opgeteld. Fructose levert 9% van de energie-inname (49 gram per dag). Hierbij is ook de fructose uit saccharose meegerekend.

Bron: Kenniscentrum suiker & voeding      


Anja Schagen, Gewichtsconsulent, 24 October 2014:
mooi maar confronterend artikel.
Het is een uitdaging voor mij gebleken, om boodschappen te doen en dan te letten op producten waar geen suiker in zit. Dat is echt heel moeilijk.
Naast de nodige beweging die men tekort komt, hebben we genoemd probleem ook nog es. Waar komt toch die toename van overgewicht vandaan?!

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten