Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
29 June 2011

Meer bewegen verlaagt ziektekosten

Door: Karine

Overvecht Gezond

Inwoners van de Utrechtse wijk Overvecht maken minder zorgkosten en bewegen meer dan vroeger. Dit blijkt uit de eerste resultaten van de wijkgerichte aanpak ”Gezonde Wijk Overvecht”. De cijfers laten zien dat er in de periode 2006-2009 zonder interventie 4% meer aan zorgkosten zou zijn uitgegeven. Het percentage Overvechters van 19 jaar en ouder dat de beweegnorm haalt is in deze periode gestegen van 54% naar 65%.

Het project ‘Overvecht Gezond’ is een initiatief van de eerstelijnsgezondheidscentra. Er wordt intensief samengewerkt tussen zorgverleners in de eerste lijn, zoals huisartsen, fysiotherapeuten,  welzijnsorganisaties en praktijkondersteuners (POH). Er is een toename in het aantal consulten bij huisartsen, POH en fysiotherapeuten, maar daar staat duidelijk winst tegenover. Het zorgaanbod wordt preciezer afgestemd en geneesmiddelen worden doelmatiger voorgeschreven. Schatting op basis van cijfers van Agis laat zien dat de geïntegreerde eerstelijnszorg over de periode 2006-2009 op jaarbasis leidt tot een besparing . Als er geen interventies hadden plaatsgevonden, waren de zorgkosten volgens de trendanalyse 750.000 euro hoger uitgevallen (4%).

Bewoners in Overvecht zijn vooral meer gaan bewegen en sporten in hun vrije tijd. Dit is het gevolg van diverse stimulerende maatregelen binnen de Gezonde Wijk. Zo biedt de eerste lijn het beweegprogramma Big!move aan en biedt de fysiotherapeut in de wijk een speciaal beweegconsult. Ook is er een beweegmakelaar van de wijkwelzijnsorganisatie die bewoners stimuleert om te gaan sporten.

Bron: Gemeente Utrecht


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten