Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
24 February 2016

Mediterraan voedingspatroon gezond voor Nederlanders

Door: Angela

Mediterraan voedingspatroon gezond voor Nederlanders

Een voedingspatroon volgens mediterrane stijl – met onder meer peulvruchten, groente, vis en olijfolie – zorgt voor de laagste ziektelast onder Nederlanders. Dat concludeert gezondheidswetenschapper en epidemioloog Heidi Fransen in haar onderzoek, waarop ze op 16 februari promoveerde aan de Universiteit Utrecht.

Ontbijt niet overslaan

Uit haar onderzoek blijkt ook dat een inactieve leefstijl, een grote buikomvang en het regelmatig overslaan van ontbijt samenhangen met een ongezond voedingspatroon.

Een combinatie van gezonde leefstijlfactoren leidt juist tot een langer leven in goede gezondheid. Denk aan niet roken, een normaal gewicht (BMI<25), fysiek actief zijn en een gezond voedingspatroon, gebaseerd op een mediterrane voeding. Programma’s die gericht zijn op het verbeteren van gezondheid dienen daarom bij voorkeur meerdere leefgewoonten te omvatten.

Matig alcoholgebruik is gezond

Ook bestudeerde Fransen de relatie tussen alcoholconsumptie en de totale ziektelast. Hier komt ze tot een andere conclusie dan de Gezondheidsraad in de nieuwe Richtlijnen Goede voeding. Matig drinken (0,5-1,5 glazen per dag voor vrouwen en 0,5-3 glazen voor mannen) was in het onderzoek van Fransen geassocieerd met een lagere ziektelast van vooral hart- en vaatziekten ten opzichte van gering drinken (minder dan een half glas per dag). De positieve relatie voor matige drinkers werd vooral gezien in oudere personen.

Bron: Universiteit Utrecht


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten