Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
06 August 2012

Mechanisme omzetting wit in bruin vet ontdekt

Door: Reina

Celmechanisme

Een ontdekking van Amerikaanse onderzoekers kan een stap zijn in de strijd tegen obesitas. Zij hebben een mechanisme ontdekt waarmee het lichaam wit vet kan omzetten in bruin vet. Het artikel hierover staat inmiddels online in Cell.

Bij volwassenen hoopt nagenoeg alle overtollige energie zich op als wit vet dat wordt opgeslagen rondom het middel. Bruin vet is vooral bij baby’s aanwezig, wat zij gebruiken voor lichaamswarmte. Er bestaan al medicijnen wit vet kunnen omzetten in bruin vet, de zogenaamde TZD’s (thiazolidinediones). Toch zijn deze niet efficiënt en hebben ze bijwerkingen, waaronder naast verlies van botdichtheid en leverfalen -opmerkelijk genoeg- ook gewichtstoename.

De wetenschappers hebben bij onderzoek op muizen en in menselijk weefsel lichaamseigen enzymen ontdekt die hetzelfde werken als die TZD’s. Deze enzymen, sirtuïnes, kennen niet de bijwerkingen van TZD’s.

Volgens de onderzoekers ligt er een kans voor het inzetten van deze enzymen in de bestrijding van overgewicht omdat zij door de vetomzetting het hele metabolisme versnellen. Het onderzoekers vinden ook het gebruik van TZD’s een optie, mits de bijwerkingen worden verholpen. Mogelijk is een combinatie met een tweede medicijn dat de sirtuïnes activeert.

Helaas kunnen de sirtuïnes maar een kleine hoeveelheid vet omzetten. In een vervolgstudie zal gezocht worden naar stoffen met dezelfde werking, maar die grotere hoeveelheden vet kunnen omzetten.

Bron: CUMC

Gerelateerd nieuws:
Beige vet sleutel voor obesitasprobleem?
Bruin vet komt terug als mensen afvallen


vera diëtist, , 07 August 2012:
Geef een man een vis en hij eet voor één dag, leer hem om te vissen en hij eet voor altijd. Als ze al die kosten nou eens zouden gebruiken voor de diëtist, kan je de oorzaak behandelen en voorkomen dat er überhaupt meer vet gevormd wordt.
Marie-José Torenvliet, , 07 August 2012:
Jammer dat zelfs overgewicht gemedicaliseerd moet worden. En dat zelfs onze onderhuidse kleur er aan moet geloven. Frappant dat de oplossing in dit artikel niet gezocht wordt in de verwarming een graadje (of 2) lager zetten. Dat is voor alles en iedereen goed.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten