Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
12 July 2012

Magnesium speelt rol bij (zwangerschaps)diabetes

Door: Reina

Zwangere

Voor het eerst leggen de onderzoekers een concreet verband tussen een tekort aan magnesium en het ontstaan van diabetes, op basis van een onderzoek bij zwangere vrouwen. Dit melden onderzoekers van het UMC St Radboud in het wetenschapsblad PNAS.

Ze onderzochten waarom sommige vrouwen tijdens de zwangerschap (en daarna) een grotere kans maken op diabetes en ontdekten een verband met een afwijkend magnesiumkanaal in de nieren.

Fysioloog prof. dr. Joost Hoenderop: ‘Ons bloed wordt voortdurend gezuiverd door de nieren. Ze controleren elke druppel bloed maar liefst driehonderd keer per dag, waarbij ze afvalstoffen uitscheiden via de urine en nuttige stoffen weer terughalen uit de voorurine. Bij het terugwinnen van die nuttige stoffen - waaronder het magnesium - spelen allerlei kanalen in de niercellen een belangrijke rol. Voor magnesium is vooral het kanaal TRPM6 van belang.’ Dat kanaal dat bestaat uit zo’n 2.000 bouwstenen is niet bij iedereen hetzelfde. In het onderzoek ontdekte men twee afwijkende bouwstenen zijn, die ervoor zorgen dat het magnesiumkanaal niet goed meer werkt.

Uitgebreid onderzoek aan de niercel maakte duidelijk dat magnesium en insuline elkaar onderling beïnvloeden. I insuline kan niercellen de opdracht geven om meer magnesiumkanalen op de niercellen te activeren. Daardoor wordt dan meer magnesium uit de voorurine geresorbeerd.’

In samenwerking met Nijmeegse, Duitse, Zwitserse en Chinese collega's toonde Hoenderop aan dat juist die twee afwijkende magnesiumkanalen “doof” zijn voor insuline. Hoenderop: ‘Minder magnesiumkanalen halen minder magnesium terug. Dat kan leiden tot een tekort aan magnesium in het bloed, waardoor insuline minder goed werkt. Aan de andere kant: als insuline goed functioneert luisteren de “dove” magnesiumkanalen toch niet goed. We weten nog niet goed wat in dit proces oorzaak is of gevolg.’

In vervolgonderzoek hopen de onderzoekers te kunnen ontrafelen of magnesium een rol speelt bij het ontstaan van diabetes, of dat magnesium een factor is bij de verdere ontwikkeling van de ziekte.

Bron: UMC St Radboud


bg geytenbeek, , 17 July 2012:
tkn

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten