Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
24 February 2011

Magnesium cruciaal bij diabetes

Door: Karine

Magnesium

Uit Braziliaans onderzoek onder 51 personen met diabetes type 2 blijkt dat 77% een te laag gehalte aan magnesium heeft. Magnesium is cruciaal voor de werking van insuline en het regelen van het bloedglucose. Het activeert namelijk de insulinereceptoren en het stimuleert de aanmaak van eiwitten met een signaalfunctie voor insuline. Een magnesiumtekort kan daardoor de symptomen van diabetes type 2 versterken.

Bij slecht gereguleerde diabetes type 2 is er vaak sprake van te hoge bloedglucosewaarden. Als gevolg gaat de patiënt veel plassen om het teveel aan glucose te verwijderen. Met de urine gaan ook mineralen als magnesium verloren. De onderzoekers adviseren dan ook de magnesiumstatus van een patiënt met diabetes goed te blijven controleren en alert te zijn op een adequate inname van magnesium. 

Bron: Clinical Nutrition

 


Jeannette Warnaar-van Anraat, , 20 April 2011:
Inderdaad.Met respect,niet alleen Zink,maar ook Magnesium en Chroom.Blijkbaar is dit in de reguliere geneeskunde een zeldzaam verschijnsel om hierop alert te zijn!De gevolgen van een Magnesium tekort worden zwaar onderschat!
Wim Gelderblom, , 26 February 2011:
Daarnaast zijn ook Chroom en Zink van belang voor de Insuline receptoren. Zinktekort is een nog veel meer voorkomend tekort. Bloedbepalingen hebben in deze maar een beperkte waarde. Uiteindelijk gaat het om de mineralen samenstelling ín de cellen, daar zijn betere methoden voor.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten