Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
26 September 2016

Mag een diëtist nonsens verkondigen?

Door: Karine

Karine Hoenderdos

Ze zijn jong, mooi, extreem succesvol én ook nog eens diëtist: de dames van The Green Happiness. Het is haast een sprookje, eindelijk staat de diëtist volop in de schijnwerpers! Maar helaas. Ze verkondigen ook baarlijke nonsens. Daarvoor kregen ze alle ruimte in het NRC en bij RTL Late Night, waarop weer werd gereageerd in het NRC, in talloze blogs, op twitter en met een tekening van Fokke en Sukke.

Ik ga verder niet in op “oilpulling”, filevorming in de darmen en de menstruatie van een kip. Daarover is genoeg gezegd.

Maar er zijn nog twee dingen die ik nu wil weten.

Ten eerste: mag een diëtist nonsens verkondigen? Merel en Tessa hebben overduidelijk niet opgelet bij de lessen biochemie, voedingsleer en anatomie, maar toch (het is een wonder) hebben ze het diploma diëtist ontvangen van de Hogeschool van Amsterdam en staan ze in het kwaliteitsregister. Geeft dat diploma niet de plicht om volwaardige, gedegen, evidence based en betrouwbare informatie te verstrekken? Mag een diëtist een onvolwaardige voeding voorschrijven die op termijn onherroepelijk leidt tot tekorten en gezondheidsproblemen? Is er een wettelijke verplichting om je beroep serieus te nemen, als ook de opleidingstitel diëtist wettelijk beschermd is?

Ten tweede: waar blijft de officiële reactie van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) of de Diëtisten Coöperatie Nederland (DCN)? Nou, dat antwoord weet ik eigenlijk wel, dat van de NVD staat namelijk hier. Het komt erop neer dat de beroepsvereniging Tessa en Merel gaat uitnodigen op kantoor voor een goed gesprek en dat wij – en de rest van de wereld – daar waarschijnlijk nooit meer iets van horen.

De beroepsvereniging kiest er dus voor om zich niet te mengen in discussies op social media, niet een ingezonden brief te sturen naar het NRC, niet aan tafel te schuiven bij RTL Late Night, niet een statement op de website te plaatsen. Er komen geen reacties op Facebook, Twitter of LinkedIn. Er is slechts radiostilte en achterkamertjespolitiek. Maar, zo zegt de NVD: ‘We willen hier wel een steviger beleid in maken’.

Dat zal verdorie tijd worden!

Op het ICD hoorden we dat de diëtistenverenigingen van Australië en Canada de social media en journalisten zeer serieus nemen. Zo is er een contactpersoon die altijd telefonisch bereikbaar is voor de pers, 7 dagen per week. Bovendien zijn ze politiek geëngageerd: als er iets speelt in de politiek over voeding, dan reageren ze direct. Ook wordt de media kritisch gevolgd: als er iets niet klopt in de media, dan zullen de diëtistenclubs dat altijd weerleggen. Centrale boodschap is daarbij steeds: de diëtist geeft de juiste en deskundige informatie.

Dat proactieve beleid, dat spreekt mij enorm aan. NVD en DCN, het wordt tijd om de achterkamer te verlaten en de barricade op te gaan!


Sophie Luderer, Geen suffe dietist, 23 September 2016:
Waar gaat het toch mis met de beeldvorming over 'de diëtist'? Waar een regulier arts geassocieerd wordt met 'autoriteit' en een alternatief natuurgenezer met 'levensgevaarlijke kwakzalverij en oplichterij', wordt de reguliere diëtist deze week weer eens als 'suf' in de media gebracht, terwijl alternatieve voedingsgoeroes vooral 'mooi en hip' zijn. Ja, wij diëtisten vinden dat het om de inhoud gaat. En zodra de eerste ernstige voedseldeficiënties als gevolg van onverantwoorde voedingsadviezen gemeld worden, zal het belang van wetenschappelijk onderbouwde voedingsadviezen vast ook wel weer erkend worden door de buitenwereld. Maar laten we voor die tijd eens gaan zorgen dat we onze inhoud ook aantrekkelijk verpakken! Laten we zorgen dat we überhaupt zichtbaar zijn! Dat de media ons ook weten te vinden, als er een reactie gevraagd wordt over weer een nieuwe dieethype of goeroe. Door naar buiten te treden en je werk te promoten of je kennis te delen via social media.
Sommige diëtisten doen dat trouwens al hartstikke goed! Kijk maar eens naar de top100 van meest invloedrijke diëtisten op social media. Of naar de (notabene ook erg mooie en hippe) dames van I'm a foodie, die een geweldig, mooi (en nog wetenschappelijk onderbouwd ook) boek hebben ontwikkeld over gezond eten. Kortom, als de beroepsvereniging vooral in het achterkamertje blijft afwachten, wordt het tijd onszelf te verenigen en naar buiten te treden!
Lucita Couto Gestal, Hogeschooldocent, 23 September 2016:
Hear hear! Ik deel jouw verbazing volkomen. De discussie moet buitenskamers en veel sneller dan nu. Ik zou ook graag willen weten wanneer je als diëtist je titel kan verliezen. Nu is TGH degene met groot bereik, maar welke alternatieve voedingsadviezen afwijkend op de richtlijnen worden er nog meer op kleinere schaal gegeven door diëtisten? En hoe wordt hier door de beroepsgroep mee omgegaan?
Antoinette Pieters, Amsterdam, 22 September 2016:
Hai Karine, wat zou er nodig zijn om jou uit te nodigen bij RTL late-night ??
Sylvia Bosma, diëtist, 22 September 2016:
Ik zat maandag met kromme tenen voor de tv en was blij dat de dames zich niet uitbundig profileerden met hun beroep. Niet goed voor hun imago waarschijnlijk, dus een bewuste keuze? Als wij alleen door het verkopen van kulkoek onszelf op de kaart kunnen zetten, dan maar niet. Vind ik.Elke goeroe mag een mening hebben, ook een diëtist, maar je moet wel wetenschappelijke onderbouwing kunnen geven. Vind ik. De NVD natuurlijk weer weken vergaderen over wat/hoe te doen zonder iemand tegen de schenen te schoppen. En dat is dan onze enige echte BEROEPS vereniging. Reuze jammer allemaal

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten