Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
26 September 2016

Mag een diëtist nonsens verkondigen?

Door: Karine

Karine Hoenderdos

Ze zijn jong, mooi, extreem succesvol én ook nog eens diëtist: de dames van The Green Happiness. Het is haast een sprookje, eindelijk staat de diëtist volop in de schijnwerpers! Maar helaas. Ze verkondigen ook baarlijke nonsens. Daarvoor kregen ze alle ruimte in het NRC en bij RTL Late Night, waarop weer werd gereageerd in het NRC, in talloze blogs, op twitter en met een tekening van Fokke en Sukke.

Ik ga verder niet in op “oilpulling”, filevorming in de darmen en de menstruatie van een kip. Daarover is genoeg gezegd.

Maar er zijn nog twee dingen die ik nu wil weten.

Ten eerste: mag een diëtist nonsens verkondigen? Merel en Tessa hebben overduidelijk niet opgelet bij de lessen biochemie, voedingsleer en anatomie, maar toch (het is een wonder) hebben ze het diploma diëtist ontvangen van de Hogeschool van Amsterdam en staan ze in het kwaliteitsregister. Geeft dat diploma niet de plicht om volwaardige, gedegen, evidence based en betrouwbare informatie te verstrekken? Mag een diëtist een onvolwaardige voeding voorschrijven die op termijn onherroepelijk leidt tot tekorten en gezondheidsproblemen? Is er een wettelijke verplichting om je beroep serieus te nemen, als ook de opleidingstitel diëtist wettelijk beschermd is?

Ten tweede: waar blijft de officiële reactie van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) of de Diëtisten Coöperatie Nederland (DCN)? Nou, dat antwoord weet ik eigenlijk wel, dat van de NVD staat namelijk hier. Het komt erop neer dat de beroepsvereniging Tessa en Merel gaat uitnodigen op kantoor voor een goed gesprek en dat wij – en de rest van de wereld – daar waarschijnlijk nooit meer iets van horen.

De beroepsvereniging kiest er dus voor om zich niet te mengen in discussies op social media, niet een ingezonden brief te sturen naar het NRC, niet aan tafel te schuiven bij RTL Late Night, niet een statement op de website te plaatsen. Er komen geen reacties op Facebook, Twitter of LinkedIn. Er is slechts radiostilte en achterkamertjespolitiek. Maar, zo zegt de NVD: ‘We willen hier wel een steviger beleid in maken’.

Dat zal verdorie tijd worden!

Op het ICD hoorden we dat de diëtistenverenigingen van Australië en Canada de social media en journalisten zeer serieus nemen. Zo is er een contactpersoon die altijd telefonisch bereikbaar is voor de pers, 7 dagen per week. Bovendien zijn ze politiek geëngageerd: als er iets speelt in de politiek over voeding, dan reageren ze direct. Ook wordt de media kritisch gevolgd: als er iets niet klopt in de media, dan zullen de diëtistenclubs dat altijd weerleggen. Centrale boodschap is daarbij steeds: de diëtist geeft de juiste en deskundige informatie.

Dat proactieve beleid, dat spreekt mij enorm aan. NVD en DCN, het wordt tijd om de achterkamer te verlaten en de barricade op te gaan!


Tonie van der Walle, dietist, 10 October 2016:
Klopt Lenke, klopt inhoudelijk helemaal niks van, maar ondanks dat er niks van klopt wordt het wel voor waar aangenomen.
Lenke Melman, dietist, 05 October 2016:
Wel een fascinerende blog Tonie. Aangeven dat de volgers van TGH de enige zijn die niet teveel khd eten, terwijl het dieet uit 90% khd bestaat.... Wat een ongelooflijk slecht artikel...
Tonie van der Walle, dietist, 03 October 2016:
Kwam via facebook deze blog tegen die erg positief is over Karine, maar die aangeeft dat de diëtisten in het algemeen het probleem zijn.
http://www.foodlog.nl/artikel/the-green-happiness-en-voedingscentrum-allebei-even-fout/
Helaas ook weer volop gedeeld en vooral op facebook hele negatieve reacties op de diëtist.
Jose Veen, kinderdietist en diëtist VG, 02 October 2016:
Uitstekende reactie van Cilia. Maak nou eens een stevig statement als beroepsorganisatie . En zorg dat er een diëtist aan tafel komt bij de TV programma's die er toe doen, iemand die dit aan kan , duidelijk durft te zijn en zich niet in de hoek laat kletsen . Dat softe gedoe, daar komen wij er niet mee
Mary Stottelaar, Redacteur nieuwsvoordietisten, 30 September 2016:
Inmiddels hebben Merel en Tessa van the Green Happines gereageerd op alle kritiek. Ze moeten toch echt nog leren om inhoudelijke antwoorden te geven die echt op de kritiek ingaan. En dat ei...dat was een beetje dom
https://www.facebook.com/thegreenhappinesss/posts/1808483366031813
Mieke Geertsma, Diëtist 'in ruste', 30 September 2016:
Kan me helemaal vinden in reactie van Cilia Zoutendijk en nee, natuurlijk mogen diëtisten geen nonsens verkopen, dat doen er al meer (zonder beroepsopleiding) dan genoeg.........
Anneke Palsma, Voedingswetenschapper/sportdiëtist, 28 September 2016:
Helemaal met vorige schrijfsters een dat een diëtist geen onzin hoort te vertellen.
Ten aanzien van je tweede vraag ben ik het er ook mee eens dat de reactie van de NVD op zijn zachtst gezegd "nogal zwak" is. Ze geven aan ze de social media er niet voor willen gebruiken om de uitspraken van The Green Happiness te weerleggen. De NVD geeft zelfs aan dat ze eigenlijk niet zo goed raad weet met zulke "vreemde uitingen", maar daar hebben we toch een beroepscode voor? Voor wie het even niet meer precies weet hoe dat zit, lees eens: http://www.sportvoedingsadvies.eu/blog/item/253/Ethisch+groen+geluk+of+schone+schijn%3F
@Catherine de Jong: Helemaal mee eens dat mensen met zulke ideeën niet in deze beroepsgroep thuishoren.
Liesbeth Hendriks, ooit voedingswetenschapper, 27 September 2016:
Ben het helemaal met je eens Karine alleen het "gewone publiek" blijkbaar niet. Zie de reacties op Facebook van de Linda. Om moedeloos van te worden....
Margreet Damsma, diëtiste, 27 September 2016:
Er is inmiddels ook een reactie van het voedingscentrum; Ze waren op de radio:http://www.bnr.nl/nieuws/lifestyle/10311450/voedingscentrum-green-happiness-dieet-gevaarlijk en geven via de website toelichting. Vormt The green happiness een bedreiging? Ja maar dan vooral voor mensen die met open ogen in de belofte van een "healthy, sexy, confident and soulfull life" trappen. Die na 50 dagen uitgekeken zijn op al die extra boodschappen en het koken van verschillende "potjes", die daarna weer een illusie armer zijn. Maar ook voor mensen met serieuze gezondheidsproblemen als coeliakie die het moeten doen met "Het programma is in de wintereditie niet volledig glutenvrij, maar daar werk je in de loop van de weken wel grotendeels naar toe".Voor diëtisten zijn er vooral kansen: om een aantrekkelijke website te maken, om patiënten op grond van wetenschappelijke publicaties een dieetbehandeling te geven die écht - en voor langere tijd - werkt, om te zoeken naar succesformules en die te publiceren. En nadat je je verdiept hebt in de boodschap van The green happiness objectieve voorlichting te geven als daarom gevraagd wordt.
Laura van der Linden, Diëtist, 27 September 2016:
Volledig mee eens. Goed geschreven!

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten