Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
25 September 2017

Maar waar zíjn jullie dan?

Door: Karine

Karine Hoenderdos is dietist en redacteur van Nieuws voor dietisten. Ze schreef onder andere de boeken PuurGezond, slank in 8 stappen, Eet meer! en Diabetes type 2? Maak jezelf beter. In oktober verschijnt een nieuw diabeteskookboek.

Karine Hoenderdos is dietist en redacteur van Nieuws voor dietisten. Ze schreef onder andere de boeken PuurGezond, slank in 8 stappen, Eet meer! en Diabetes type 2? Maak jezelf beter. In oktober verschijnt een nieuw diabeteskookboek.

Vorig jaar schreef ik samen met internist Hanno Pijl het boek "Diabetes type 2? Maak jezelf beter". Op 30 september verschijnt ons vervolg op het boek: een kookboek met veel recepten, plus inspirerende interviews met cliënten, diëtisten en andere hulpverleners.
De e-mailadressen van Hanno en van mij staan achterin de boeken. Regelmatig krijgen hij of ik daarom een mailtje van mensen die op zoek zijn naar een diëtist. Ze zeggen: ‘Mijn vorige diëtist adviseerde me om boterhammen met halvarine en 30+ kaas te eten, maar ik wil liever jullie aanpak volgen. Welke diëtist in gemeente X geeft adviezen die passen bij jullie boek?’.
Meestal ken ik uit mijn hoofd geen diëtist in gemeente X. Dus dan ga ik Googlen. Of ik zet een oproep op Twitter. En heel vaak moet ik daarna ‘nee’ verkopen omdat ik eenvoudigweg niet een geschikte diëtist kan vinden.
Hoe kan dat?
Omdat diëtisten blijkbaar niet goed vindbaar zijn! Ja, natuurlijk hebben vrijgevestigde diëtisten wel een website. Maar daarop staat vaak alleen maar dat ze “alles” doen, van ondergewicht tot overgewicht en van diabetes tot darmproblemen. De manier waarop ze adviseren, dat wordt meestal niet duidelijk. Er zijn wel wat diëtisten die duidelijk melden dat ze natuurdiëtist zijn, of PuurGezond adviezen geven, dat ze ervaring hebben met sporters, met het FODMAP-dieet, of dat ze kunnen omgaan met emotie-eten. Maar veel diëtisten laten op de website niet zien op welke manier ze behandelen, welke specialisatie ze hebben of welke ideeën ze hebben over gezonde voeding.
Dat kan bewust zo zijn. Elke patiënt is immers anders en voor ieder maak je een advies op maat. De een heeft baat bij een vezelrijke voeding, bij de ander ga je de koolhydraten beperken en meer vet adviseren. Dat begrijp ik.
Keuzes maken kan bovendien ook eng zijn: misschien mis je daardoor wel klanten! Maar echt, durven specialiseren is meestal een bijzonder goed idee.
En bekijk het ook eens van de andere kant: die van de patiënt. Veel patiënten willen graag weten welke overtuigingen zijn of haar diëtist heeft. Is zij een aanhanger van de Schijf van Vijf? Adviseert zij een koolhydraatbeperking bij diabetes? Gaat ze wel of niet in op emotie-eten bij overgewicht? Hoe duidelijker de informatie op je website, hoe beter voorbereid die cliënt bij je komt. Hoe beter de behandeling zal aansluiten bij de verwachtingen. En hoe beter ik jou kan vinden…


Harriet Verkoelen, dietist en+DVK, 06 October 2017:
Overigens zijn op de website van het netwerk KDOO ook alle leden te vinden die KHbeperkt werken.
http://kdoo.nl/vind-uw-dietist/
Monique Benhaddou, Dietist, 30 September 2017:
Karine wat goed dat je dit noemt. Precies dus waar ik tegenaan loop: een collega vinden in een bepaalde gemeente met specifieke werkwijze en/of specifieke specialisatie. Ik kan me voirstellen dat ik het niet kan vinden klanten dat ook niet kunnen. Zelf probeer ik op mijn website uitgebreid te zijn in wat iemand kan verwachten. Vaak wordt gezegd "less is more" en dat je een kort en krachtige boodschap moet geven. Maar mijn ervaring is dat potentiele klanten wel heel graag willen weten wat ze kunnen verwachten van de begeleiding van de dietist. Dus ja lange lappen tekst op mijn website.
Harriet Verkoelen, dietist en+DVK, 28 September 2017:
@Mathilda Dank je! Inderdaad heb ik afgelopen 3 jaar een kleine 1000 collega's bijgeschoold, diëtisten en poh's. Collega's 2e lijn hebben geen eigen website maar hier zijn er best al wel te vinden. Het lijstje groeit per maand. Beetje naar onder scrollen. https://www.harrietverkoelen.nl/40/dieetbegeleiding/
Ook ik krijg zeer veel mailtjes van collega's als ze ergens vastlopen. 30 september presenteer ik mijn oplossing hoe ik voor iedereen vraagbaak kan zijn. Tipje van de sluier: www.khbw.nl
Sonja van Oers, Diëtist/Hogeschooldocent, 27 September 2017:
Heel sterk en terecht geschreven. Als aanvulling hierop, waarom zijn diëtisten niet vindbaar onder de juiste zoektermen wanneer je naar gezonde voeding googelt bijvoorbeeld. Een Google marketingtrainig (gratis via e-learning te volgen) biedt mogelijk oplossingen? Ket op gebruik van juiste content en 'paden' op je website!
Mathilda Wijma, Diëtist, 27 September 2017:
Ook op de site van Harriët Verkoelen vind je heel veel diëtisten (waaronder Diëtisten Friesland) die goede ervaringen hebben met koolhydraatbeperking!
Nelleke Dillema, dietist, 27 September 2017:
duidelijke oproep, hartelijk dank!
Annemieke Van ginekl, Alg directeur, 26 September 2017:
Dank voor je advies! Gaan ermee aan de slag!
Annemieke Van ginekl, Alg directeur, 26 September 2017:
Dank voor je advies! Gaan ermee aan de slag!
Martine Ridderhof, Dietist Tholen, 26 September 2017:
Kijk dit soort tips zou ik graag nog veel meer voorbij zien komen, bedankt Karine! Ik ga er mee aan de slag, deels al wel duidelijk op mijn website, maar het kan inderdaad duidelijker voor de patiënt..
Karine Hoenderdos, redacteur Nieuws+voor+dietisten, 26 September 2017:
@Annemieke: dat is mooi, maar ik heb net even gekeken op jullie website maar er staat niet op HOE jullie mensen met diabetes behandelen. Als ik patient was, zou ik dat willen weten. Groet, Karine

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten