Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
05 February 2014

Maagzuurremmer kan leiden tot magnesiumtekort

Door: Karine

magnesiumtekort

Maagzuurremmers worden zeer veel geslikt: naar schatting 2 miljoen Nederlanders gebruiken ze dagelijks. Bij een deel van de gebruikers treedt een ernstig magnesiumtekort op, dat pijnlijke spierkrampen en zelfs hartritmestoornissen kan veroorzaken. Anke Lameris van de Radboud Universiteit Nijmegen onderzocht het moleculaire mechanisme dat ten grondslag ligt aan dit tekort. Dinsdag 4 februari promoveert ze op dit onderzoek.

De maagzuurremmer omeprazol is een veel gebruikte maagzuurremmer. Maar jaarlijks belanden enkele veelgebruikers in het ziekenhuis met een magnesiumtekort. Lameris concludeert dat omeprazol het transport van magnesium via het ionkanaal TRPM6 remt. Ze vermoedt verder dat een genetische component een rol speelt.
'Er zijn nu wereldwijd zo'n 100 patiënten bekend bij wie een ernstig magnesiumtekort optrad. Maar gezien het aantal gebruikers vermoed ik dat veel meer mensen hier last van hebben. Het probleem bij een magnesiumtekort is dat je lang geen symptomen hebt. Daarnaast wordt het niet standaard gemeten bij een bloedonderzoek´, aldus Lameris. Toch is het raadzaam om vroegtijdig te detecteren, want een magnesiumtekort speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol bij de ontwikkeling van diabetes.

Het onderzoek kan helpen bij de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor patiënten met een verstoorde mineralenhuishouding door omeprazolgebruik. Momenteel testen onderzoekers van het Radboudumc bij een kleine patiëntengroep een voedingssupplement dat de zuurgraad in de darm verlaagt waardoor het ionkanaal zijn werk weer kan doen. Lameris: 'De eerste resultaten zien er heel goed uit.'

Bron: Radboud Universiteit Nijmegen


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten