Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
22 August 2013

Maagpacemaker tegen overgewicht

Door: Karine

maagpacemaker

maagpacemaker

Met een maagpacemaker overgewicht terugdringen. Dat is wat artsen en onderzoekers van het Maastricht Universitair Medisch Centrum met succes hebben gedaan, inmiddels bij 7 patiënten. De pacemaker zorgt ervoor dat de sluitspier een beetje wordt dichtgeknepen, waardoor voedsel langer in de maag blijft zitten. Dit zorgt voor een langer verzadigingsgevoel.

Maagpacemakers worden al langer gebruikt, met name om de maag sneller te laten werken, maar de resultaten waren nooit overtuigend. Nu is er een pacemaker die krachtig werkt en zijn prikkels op een andere plaats in de maag afgeeft, dicht bij de maaguitgang. Essentieel is de afstelling. Te veel elektrische prikkeling zou de spier helemaal afsluiten, en dat leidt tot misselijkheid. Het team van het Maastricht UMC+ is erin geslaagd de "dosering" aan elektrische prikkels die de pacemaker afgeeft, te finetunen.
De eerste resultaten zijn boven verwachting. Een gewichtsverlies van tien kilo binnen acht weken blijkt mogelijk. De pacemaker staat zestien uur per etmaal aan. In de nacht staat de pacemaker uit, zodat de normale fysiologie van het maagdarmstelsel zich weer kan herstellen. Voordeel van deze techniek is dat het maagdarmkanaal intact blijft. Bij maagverkleinende operaties en andere bariatrische technieken wordt de anatomie van de patiënt aangetast op een wijze die niet meer herstelbaar is. Het aanbrengen van de pacemaker op de maag is bovendien geen complexe of gevaarlijke operatie.
De pacemaker voor de maag wordt momenteel in het Maastricht UMC+ en nog in twee Amerikaanse klinieken getest op een selecte groep patiënten met fors overgewicht (een BMI van tussen de 35 en 45). Naar verwachting duurt het nog 2 jaar voordat de testfase voorbij is.

Bron: Academisch Ziekenhuis Maastricht

 

 

 


karine hoenderdos, , 24 August 2013:
Dag Marijke, er zijn voorlopig geen proefpersonen nodig, zo zegt men in het persbericht.
marijke bonouvrie, , 24 August 2013:
kan ik er ook aan mee doen kan ik ook een proef persoon worden hier voor

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten