Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
13 September 2013

Longfunctietest onmisbaar bij obesitas

Door: Reina

Longfunctietest

Obesitas kan er voor zorgen dat mensen met astma niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. Dat blijkt uit een onderzoek van longarts in opleiding Astrid van Huisstede en collega’s, van het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam. ‘Wanneer er sprake is van benauwdheid én overgewicht zouden mensen sowieso een longfunctietest moeten krijgen’, zegt Van Huisstede. Het onderzoek is gepubliceerd in Respiratory Medicine.

Huisstede onderzocht 86 mensen die een maagverkleining ondergingen in verband met obesitas. Van deze groep hadden 54 mensen “officieel” geen astma, maar bij nader onderzoek bleek bijna 31% (17 personen) wel degelijk de objectieve tekenen van astma te vertonen. Zo reageerden hun luchtwegen overgevoelig op prikkelende stoffen en bleek hun longcapaciteit meetbaar toe te nemen wanneer ze een luchtwegverwijder toegediend kregen.

Naast deze onderdiagnose bleek er opvallend genoeg s ook sprake van overdiagnose. Bij 32 mensen was door de huisarts een officiële diagnose “astma” gesteld. Bij nauwkeuriger onderzoek bleek dat bij 41% (13 personen) de diagnose astma niet kon worden bevestigd. Van Huisstede: ‘Mensen die benauwd zijn krijgen blijkbaar vrij makkelijk het stempel “astma”.

Bron: Longfonds

 

 


Carla van Schie-Pragt, , 20 September 2013:
Om de diagnose astma te stellen is het belangrijk dat het longfunctie onderzoek in het ziekenhuis gedaan wordt. De kwaliteit van het onderzoek laat bij de huisarts regelmatig te wensen over. Voor de POH is het vaak geen dagelijks werk, waardoor de niet altijd de puntjes op de i gezet kunnen worden.
Door het overgewicht c.q. de buikinhoud worden de longen wat in elkaar in elkaar gedrukt, waardoor je een kleiner volume meet. mensen een benauwd gevoel krijgen.
Dit maakt bewegen bij groot overgewicht extra lastig. Maar als het goed gaat veel voordelen

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten