Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
12 August 2014

Lijnen maakt somber

Door: Karine

Lijnen maakt somber

Lijnen maakt somber, zelfs als er kilo’s worden verloren. Mensen die gewicht verliezen hebben twee keer zoveel kans op gevoelens van somberheid en eenzaamheid dan mensen die op hetzelfde gewicht blijven of aankomen. Dit blijkt uit cohortonderzoek van het University College London onder 2000 proefpersonen van 50 jaar en ouder, gepubliceerd in PLOS one. Volgens de auteurs hebben mensen te hoge verwachtingen en denken ze ten onrechte dat alles in hun leven positief zal veranderen na gewichtsverlies.
Bron: DailyMail


Rob van Berkel, Diëtist/auteur, 13 August 2014:
Interessant onderzoek!
De auteurs geven verschillende verklaringen voor de gevonden correlatie. Daarbij merken ze op dat er geen sprake hoeft te zijn van een causaal verband. Overigens is het verschil in toenama van depressieve symptomen tussen mensen die gewicht verloren en gewicht aankwamen niet significant (OR = 0.86, 95% CI = 0.59–1.26, p = 0.441).
Gewichtsverlies leidde wel tot een verbetering van enkele risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Er zijn aanwijzingen dat andere elementen dan gewichtsverlies kunnen leiden tot een verbetering van de stemming bij een afslankprogramma (met name lichaamsbeweging) [1].

Referentie:
1. Fabricatore AN, Wadden TA, Higginbotham AJ, Faulconbridge LF, Nguyen AM, et al. (2011) Intentional weight loss and changes in symptoms of depression: a systematic review and meta-analysis. Int J Obes 35: 1363–1376.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten