Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
08 March 2011

Lichaamsbeweging vermindert prikkelbaredarmsyndroom

Door: Angela

fietsen

Zelfs een lichte verhoging in de mate van lichamelijke activiteit kan de klachten van patiënten met het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) verminderen. Dat blijkt uit een Zweedse studie bij 102 patiënten, gepubliceerd in The American Journal of Gastroenterology.

Ook nu al wordt PDS-patiënten vaak aangeraden om actiever te worden, maar het was nog niet goed onderzocht of beweging ook daadwerkelijk een gunstig effect heeft op de aandoening. In het onderzoek werd de helft van de deelnemers gestimuleerd om meer te bewegen. Ze kregen 1 à 2 keer per maand telefonisch advies van een fysiotherapeut en vulden dagelijks een trainingsdagboek in. Verder werd hun conditie na 6 weken gemeten met behulp van een fietstest. De andere helft werd aangeraden hun gebruikelijke activiteitenniveau te handhaven.

Na 12 weken had de beweeggroep significant minder PDS-symptomen dan de controlegroep. Daarbij waren er in de controlegroep significant meer patiënten bij wie de ziekte was verergerd dan in de groep die actiever was geworden. Volgens de onderzoekers moet lichaamsbeweging deel uitmaken van de behandeling voor PDS.

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde


marianne kreeke, , 15 March 2011:
zou "spinning" toch de oorzaak kunnen zijn dat mijn pds-klachten verminderd zijn?

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten