Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
02 April 2015

Leverkanker al vanaf 3 glazen alcohol

Door: Reina

Leverkanker al vanaf 3 glazen alcohol

Bijna een kwart van de nieuwe gevallen van leverkanker kan worden voorkomen door niet te drinken en een gezond gewicht te hebben. Dat blijkt uit het rapport "Diet, nutrition, physical activity and liver cancer" van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.  

Voor het eerst is er meer duidelijkheid over hoeveel alcohol tot leverkanker kan leiden: vanaf ongeveer 3 alcoholische dranken per dag. Mensen die zowel alcohol drinken als roken lopen nog meer risico. De onderzoekers benadrukken dat het risico op andere kankersoorten, waaronder borstkanker en slokdarmkanker, al bij een matige consumptie van alcohol toeneemt. Daarom blijft het advies om liever niet te drinken, en anders om dit te beperken tot 2 glazen per dag voor mannen en 1 glas per dag voor vrouwen.

Het nieuwe rapport is gebaseerd op een grootschalige analyse van wereldwijd onderzoek naar voeding, leefstijl en leverkanker. In totaal zijn er 34 studies geanalyseerd met gegevens van 8.153.000 mensen.

Het aantal nieuwe gevallen van leverkanker in Nederland is in 10 jaar tijd verdubbeld. Volgens de meest recente cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie is er in 2014 bij 681 mensen leverkanker vastgesteld, in 2004 ging het nog om 334 mensen. Deze vorm van kanker komt vaker bij mannen voor dan bij vrouwen: bijna 70% van de nieuwe gevallen van leverkanker in 2014 betrof mannen. Leverkanker wordt vaak pas in een laat stadium ontdekt en heeft de op één na slechtste overlevingskansen van alle kankersoorten. Het overlevingspercentage 5 jaar na diagnose is ongeveer 15%.

Bron: Wereld Kanker Onderzoek Fonds


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten