Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
28 October 2016

Lekker eten met Parkinson

Door: Reina

Lekker eten met Parkinson

Bij Parkinson is het belangrijk om de werking van Levodopa te optimaliseren door een goede eiwitverdeling over de dag. Dit is een van de speerpunten in de Richtlijn Diëtetiek bij de ziekte van Parkinson, die de basis vormt voor dit praktische kookboek. Samen met chefkok Gerrit Jan Bos, vertaalde Heleen Dicke, een van de auteurs van die richtlijn en diëtist bij het landelijk netwerk ParkinsonNet de richtlijn naar de praktijk in de keuken.

Bijwerkingen

Patiënten met Parkinson hebben veel vragen over een goede voeding en de bereiding. Eten en drinken kan voor hem immers lastig zijn. Niet alleen door de welbekende tremor, maar ook door de bijwerkingen van levodopamedicatie. Denk aan vermoeidheid, kauw- en slikproblemen, misselijkheid, smaakverlies, gewichtsverlies en obstipatie.

Van theorie naar praktijk

Het kookboek start met een uitgebreide uitleg over koken en hoe men dat met Parkinson rustig en met plezier kan doen. Daarbij ligt het accent op een goede voorbereiding, planning en hulpmiddelen in de keuken om het koken te vergemakkelijken, zoals spuitflesjes om sauzen te doseren en een gehoekt mes dat gemakkelijk hanteerbaar is. Daarna volgt de receptuur met daarbij de beoordeling over moeilijkheidsgraad, vezelrijk of niet, zachtheid, eiwitgehalte. Als lezer kun je dus bijvoorbeeld kiezen voor een vezelrijk recept met weinig eiwit of een recept dat gemakkelijk te bereiden is met veel eiwit. Bij veel recepten staan culinaire tips, variatietips en regelmatig ook kliekjestips.

Simpel en culinair

De recepten zijn zeer gevarieerd en zowel voor mensen met weinig kookervaring als amateurkoks staan er in dit kookboek lekkere recepten. Dat is leuk, maar ook wellicht een nadeel. Sommige culinaire recepten kunnen mensen afschrikken. Er is wel een hoofdstuk waarin de culinaire bereidingswijzen en ingrediënten worden uitgelegd. Dat is maar goed ook want termen als HACCP, glaceren, passeren, reduceren en flauwvallen zijn echt kokstermen, waarmee de meeste mensen niet bekend zijn. Jammer dat geklaarde boter verkeerd wordt uitgelegd, want daarvoor wordt niet het bovendrijvende vet verwijderd, maar de vaste bestanddelen, zoals eiwit waardoor de boter hoger kan worden verhit. Maar laat dit geen reden zijn om het boek niet aan te raden aan cliënten met de ziekte van Parkinson. Het is een heel praktisch boek en alleen al door de vele tips waardevol. (RB)

Lekker eten met Parkinson, Van ontbijt tot avondeten met veel praktische tips, Heleen Dicke en Gerrit Jan Bos, Poiesz Uitgevers, ISBN 9789491549809, 144 pagina’s, € 19,9


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten