Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
07 August 2014

Leidt de vettaks tot lagere consumptie?

Door: Reina

Leidt de vettaks tot lagere consumptie?

Gerichte belasting op voedsel, zoals een vettaks, leidt tot lagere consumptie van voedingsmiddelen met een hoog suiker-, zout- en vetgehalte. Dit is de conclusie uit het rapport Food taxes and their impact on competitiveness in the agrifood sector.

De studie is uitgevoerd door Ecorys in opdracht van het Directoraat-Generaal Ondernemingen en Industrie van de Europese Commissie. Maar in het rapport staat wel een flinke kanttekening bij deze conclusie.

De consument kan als reactie op de prijsverhoging door de belasting namelijk ook besluiten om over te stappen naar een goedkoper merk van hetzelfde soort product. In dat geval gaat men niet gezonder eten en zal dus het totale suiker-, zout- en vetverbruik niet afnemen. Verder onderzoek is nodig om in kaart te brengen of bepaalde bevolkingsgroepen verschillend reageren op dergelijke prijsverhogingen, en zo ja, wat de verschillen zijn. Denk aan groepen als mensen met een laag inkomen en obese personen.

Een veelgehoord argument tegen specifieke belastingen op voedingsmiddelen is dat de prijsverhogingen die daar het gevolg van zijn ertoe leiden dat de consument deze producten gaat kopen in omringende landen waar deze goederen onbelast zijn. Dit zou inkopen over de grens in de hand werken. Het onderzoek heeft echter aangetoond dat dit effect van belastingenverhoging op voedingsmiddelen met een hoog suiker-, zout- en/of vetgehalte vrij beperkt is. Het blijkt dat andere factoren, met name andere belastingen op voedingswaren, belangrijkere drijfveren voor winkelen in omringende landen zijn.

Bron: Ecorys


Freerk J Zigterman Rustenburg, Gezondheidsadviseur Chronische+ziekten, 31 August 2014:
Vettax heeft daarom ook geen enkele regulerende functie.
Freerk J Zigterman Rustenburg, Gezondheidsadviseur Chronische+ziekten, 31 August 2014:
Het zijn over het algemeen de koolhydraten waaronder suikers, die dikmakend zijn en niet de vetten.
Met name roomboter en kokosolie, de korte en middellange vetzuurketens kunnen eenvoudig niet in het lichaam blijven, het overschot daarvan wordt via het HDL de lever en galblaas weer afgevoerd naar de darm. Onderzoek heeft uitgewezen dat het voornamelijk oxidanten en transvetzuren zijn die in je lichaam blijven hangen op risicovolle plaatsen.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten