Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
16 May 2014

Leefstijlinterventie bij prediabetes werkt ruim 20 jaar door

Door: Angela

Leefstijlinterventie bij prediabetes

Gezond eten en bewegen verlagen de kans op overlijden bij een verstoorde glucosetolerantie, een voorfase van diabetes type 2. Dit effect is zelfs nog merkbaar na ruim 20 jaar. Dit blijkt uit onderzoek onder 577 Chinezen met prediabetes, gepubliceerd in The Lancet Diabetes & Endocrinology.

Van de deelnemers volgden er 438 een 6-jarig leefstijlprogramma, bestaande uit een dieet of een bewegingsschema of beide. Het dieet was gericht op een gezond gewicht en een beperkte inname van koolhydraten en alcohol. De andere 138 deelnemers vormden de controlegroep en kregen geen leefstijladvies. Alle deelnemers werden maar liefst 23 jaar gevolgd.
Chinezen die het leefstijlprogramma hadden gevolgd, bleken 45% minder kans op diabetes te hebben dan de controlegroep. Van de controlegroep had 90% diabetes 23 jaar na aanvang van de studie. Bij de volgers van het leefstijlprogramma ging het om bijna 73%. Ook was het risico op overlijden bij de leefstijlgroep 29% lager dan bij de controlegroep. Vooral het risico op overlijden door hart- en vaatziekten was lager (41%). In totaal zijn 174 deelnemers overleden tijdens de studie. Hoe langer het duurde voordat iemand diabetes type 2 kreeg, des te kleiner de kans op overlijden.

Bron: LeesbaarOnderzoek.nl


Els de Vries, dietist, 20 May 2014:
Ook interessant om te weten of er significant verschil in uitkomst was tussen de 3 leefstijlinverventies: dieet, bewegen, dieet + bewegen

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten