Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
12 December 2017

Leefstijladvies in het basispakket

Door: Karine

Anders eten werkt bij diabetes

Zorgverzekeraar VGZ organiseerde op 7 december 2017 een debat in de avonduren, met het thema “Leefstijl als medicijn”. In de zaal veel artsen, zorgverzekeraars, beleidsmakers en een handvol diëtisten. Opmerkelijk was dat een vertegenwoordiger van het ministerie van VWS op deze avond meldde dat zeer binnenkort een beslissing valt over de opname van leefstijladvies in het basispakket. Jammer dat deze avond de diëtist nauwelijks ter sprake kwam.

Paradepaardje: Keer diabetes type 2 om
Het debat begon met een paradepaardje van VGZ: het project ”Keer Diabetes2 Om”, dat door Voeding Leeft is ontwikkeld. Patiënt Willem van de Bosch deed de aanwezigen verslag van zijn resultaten: binnen 3 maanden verloor hij 15 kilo, hoeft hij geen insuline meer te spuiten en voelt hij zich veel vitaler en fitter. ‘Ik geniet weer van het leven’, zei Van de Bosch. Zijn verhaal sluit aan bij de vele andere verhalen van patiënten met diabetes type 2 die hun leefstijl omgooien. Directeur Maaike de Vries van Stichting Keer Diabetes2 Om zei: ‘We moeten nu echt af van het idee dat diabetes type 2 een progressieve en chronische ziekte is. Met het aanpassen van de leefstijl stopt het proces en keert de ziekte zelfs om.’ Voor zorgverzekeraar VGZ is het project nu nog een tijdelijk experiment. Maar Hetty Dokter van VWS stelde dat de bewijzen voor deze behandeling van diabetes type 2 inmiddels ”overweldigend” zijn. Zij verwacht dat een vergoeding voor de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) in 2019 wordt opgenomen in het basispakket.

Evidence en richtlijnen
Ook Hanno Pijl, internist bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), vindt de bewijzen nu meer dan voldoende. Hij vertelde dat de evidence voor de kracht van leefstijlverandering al sinds de jaren 80 bekend is. En er komt steeds meer bewijs bij. Een recente studie in The Lancet laat zien dat 50 procent van de patiënten met diabetes type 2 hun ziekte kunnen omkeren met een (streng) dieet, als ze de ziekte niet langer dan 6 jaar hebben. Veel aanwezigen zijn het met hem eens: een grote meerderheid denkt dat ”Voeding als medicijn” uiteindelijk een besparing op de gezondheidszorgkosten kan opleveren. De richtlijnen voor het behandelen van chronische leefstijlaandoeningen moeten dus veranderen, zei Pijl. En artsen moeten zich dan ook aan die richtlijnen houden en leefstijlverandering voortaan als eerste behandelkeuze voorschrijven.
Maar het is vooral moeilijk om die veranderde leefstijl ook voor lange tijd vast te houden, waarschuwde Pijl. In onze maatschappij liggen verleidingen altijd op de loer. ‘We moeten niet alleen de patiënt, maar ook de omgeving veranderen’, zei Pijl. Overigens gaat het LUMC zelf het goede voorbeeld geven, met een programma om het voedingsaanbod in het gehele ziekenhuis gezonder te maken.

Kunnen we leefstijl opleggen?
Het debat werd deze avond helaas niet echt levendig. Behalve als het gaat om de vraag of een gezonde leefstijl ook korting kan opleveren op de zorgverzekeraars. Moeten bijvoorbeeld niet-rokers korting krijgen op hun pakket? Huisarts Barnhoorn vindt dit een vreselijke gedachte. ‘Dit zal de ongelijkheid tussen de sociale klassen alleen maar vergroten.’ De zaal is het grotendeels met hem eens, al zeggen sommige deelnemers dat korting wél kan stimuleren om gezonder te leven. ‘Meestal profiteren hier alleen de hoogopgeleiden van’, wierp Barnhoorn tegen.

Opleiding
Voor Ab Klink, lid van de raad van bestuur van VGZ is het klip en klaar: ‘Een gezonde leefstijl hoort er straks bij in de gezondheidszorg’. Hij denkt dat artsen moeten worden bijgeschoold op het gebied van voeding, of dat er meer uren in het curriculum van de artsenopleiding moet komen. ‘Maar vergeet ook de diëtisten niet’, riep Willy Gilbert van de Dietisten Cooperatie Nederland vanuit de zaal. Laten we inderdaad zorgen dat diëtisten straks een prominente en terechte plek krijgen in de leefstijlzorg.


Jose Veen, dietist VG, 19 December 2017:
Leefstijl aanpakken bestaat uit diverse items. Beweging, roken, alcohol, VOEDING en ontspanning. Leefstijlcoaching kan dus door meerdere disciplines gedaan worden. Feit is dat voeding vaak een ondergeschoven kindje is als het gaat om leefstijl.
Kennis van voeding ontbreekt , en als je geen kennis van voeding hebt weet je ook niet wat anders zou kunnen .
De dietist is degene die aangepast bij niveau en belevingswereld van mensen een stukje kennis kan inbrengen rond voeding en omgaan met voeding.
An Rijk-Marquering, Oud-diëtist, 12 December 2017:
Goed zo Willy , diëtisten zijn de beste experts op het terrein van individuele leefstijl verbeteringen ivm gezondheid.! Zeg dat maar tegen Ab Klink. Artsen hebben het al druk genoeg.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten