Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
06 May 2016

Leefstijl bepaalt samenstelling darmflora

Door: Karine

Het Vlaams Darmflora Project, een grootscheeps onderzoek naar de menselijke darmflora, heeft 69 factoren gevonden die verband houden met de samenstelling en diversiteit van darmflora. De resultaten zijn gepubliceerd in Science. Gelijktijdig zijn ook de resultaten van de gelijksoortige Nederlandse LifeLines studie gepubliceerd.

Vezels

De belangrijkste factor blijkt de transittijd – de tijd die voeding nodig heeft om het lichaam te “passeren”. Ook de aard van de voeding speelt een rol, in het bijzonder de vezelconsumptie. Ook bleek dat er een specifieke groep bacteriën van pure chocolade houdt, en een andere groep weer van bier.

Geneesmiddelen

Geneesmiddelen hebben eveneens een duidelijke invloed op de darmflora. Niet alleen antibiotica, maar ook laxeermiddelen, hooikoortsmedicatie en hormonale medicijnen spelen een rol. Sommige resultaten zijn dan weer voer voor toekomstig onderzoek, zoals de link met de zuurstofhoeveelheid in het bloed. De manier waarop we geboren worden, en het feit of we als baby al dan niet borstvoeding kregen, blijken verrassend genoeg niet van invloed op onze darmflora als volwassenen.

Groot project

In 2012 is het Vlaams Darmflora Project door prof. Jeroen Raes (VIB/VUB/KU Leuven) gestart. Het doel: samen met zijn team de samenstelling van darmflora van zo’n 5.000 Vlaamse vrijwilligers in kaart brengen – en op die manier de miljarden bacteriën in ons lichaam linken aan gezondheid, voeding en levensstijl. In Nederland is ontlasting verzameld bij 1100 proefpersonen. De onderzoekers vonden ook verschillen tussen de twee nationaliteiten. ’Geloof het of niet, maar een van de belangrijkste factoren in de Nederlandse studie was de consumptie van karnemelk‘ zegt Raes. ‘Dit onderzoek levert een massa inzichten op over de darmflora van mensen zoals u en ik. Dat is uniek, want de meeste vorige studies focusten op specifieke ziektes of vonden plaats in een kleiner geografisch gebied. Kennis van de “gemiddelde” darmflora is echter essentieel om de juiste diagnosetools en geneesmiddelen te ontwikkelen. Want om een ziekte te kunnen herkennen of behandelen, moeten we eerst begrijpen wat “normaal” is.’

 

Om het volledige ecosysteem van de darm bloot te leggen, zijn nog zo’n 40.000 proefpersonen nodig.

Bron: Vlaams Instituut voor Biotechnologie


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten