Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
20 October 2014

Leefstijl belangrijk voor overleving borstkanker

Door: Reina

Leefstijl belangrijk voor overleving borstkanker

Gezonde voeding, lichaamsbeweging en een gezond gewicht zijn niet alleen belangrijk voor de preventie van borstkanker, maar ook voor het overleven van de ziekte. Dat blijkt uit het rapport Diet, nutrition, psysical activity and breast Cancer Survivors gepubliceerd door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Uit het rapport blijkt dat bepaalde leefstijlfactoren mogelijk de overlevingskansen bij borstkanker kunnen verbeteren:

  • een gezond gewicht
  • meer bewegen
  • voeding met vezels
  • sojaproducten
  • lagere inname van vet (met name verzadigd vet) bijzonder

In totaal zijn er 85 studies meegenomen in de analyse, met gegevens van in totaal 164.416 vrouwen die de diagnose borstkanker hebben gehad. Experts benadrukken dat er meer onderzoek nodig is om de mogelijke verbanden tussen leefstijl en de overleving van borstkanker beter te kunnen begrijpen. Andere factoren kunnen namelijk ook van invloed zijn op de waargenomen verbanden, zoals de soort tumor of behandeling.

Bron: WCRF


Zerline de Boer, Senior Preventiewerker, 21 October 2014:
Jammer toch dat er zoveel misverstanden en onwaarheden over soja de ronde doen. Er zijn nu eenmaal sterke wetenschappelijke aanwijzingen dat soja een beschermend effect heeft wat betreft ontstaan en terugkeer van borstkanker. Aanwijzingen dat enkele 'servings' soja per dag zou leiden tot deficiënties in calcium, zink, ijzer of magnesium, zijn niet gevonden. Consumptie van soja hoort dus wel degelijk in het rijtje thuis.
Meja Versendaal, eigenaar, 21 October 2014:
Ook idd de sojaproducten hier weglaten en zeker zo belangrijk alle geraffineerde suikers weg! Meer informatie over de vezels, zoals groente en fruit, dus niet alles uit brood. Meer noten,peulvruchten, gedroogd fruit en vette vis!
Anthon de Bont, Orthomoleculair voedingsconsulent, 21 October 2014:
Deze ontwikkeling is zeker een stap voorwaarts en beweegt zich duidelijk in de richting van ''nutritional oncology''-zie het boek met de gelijknamige titel op internet. Dat soja in de opsomming is geplaatst maakt mij niet gelukkig. Het bevat veel fytaat, de ongefermenteerde sojaproducten zijn sterk bewerkt (met ongezonde substanties) en ze verhinderen daardoor een adequate opname van mineralen, die juist belangrijk zijn -zeker bij kankerpatienten- voor de instandhouding van hun immuniteit !

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten