Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
17 July 2017

Lareb waarschuwt voor bijwerkingen van rode gist rijst

Door: Reina

Lareb waarschuwt voor bijwerkingen van rode gist rijst

Consumenten zijn onvoldoende op de hoogte van de mogelijke gevaren van het voedingssupplement rode gist rijst, waarschuwt bijwerkingencentrum Lareb. Het centrum ziet een toename van het aantal klachten na gebruik ervan. De klachten variëren van spierpijn en maag- en darmklachten, tot ernstige klachten zoals spierafbraak, alvleesklierontsteking en ontregeling van de stollingstijd van bloed.

Natuurlijke statine

Rode gist rijst is een traditioneel Chinees voedingsmiddel dat ontstaat door fermentatie van rijst. Een van de belangrijkste werkzame stoffen in het supplement is Monacoline K, een natuurlijke vorm van statine dat als cholesterolverlager werkt. Artsen schrijven het middel op recept voor, maar het is ook vrij verkrijgbaar bij de drogist en natuurvoedingswinkel als voedingssupplement onder verschillende merknamen.

Dezelfde bijwerkingen als statines

Juist omdat rode gist rijst in Nederland een voedingssupplement en geen geneesmiddel is, hoeven consumenten niet op eventuele bijwerkingen te worden gewezen. Lareb stelt dat natuurlijke rode gist rijst net zoveel bijwerkingen kan hebben als statines uit medicijnen. In een groot aantal landen is Monacoline K overigens verkrijgbaar als het geneesmiddel lovastatine, maar niet in Nederland.

Samenstelling

Om het gewenste cholesterolverlagende effect te bereiken, wordt een dagelijkse inname van 10 mg Monacoline K aanbevolen. De rode gist rijst supplementen zijn echter niet gestandaardiseerd, waardoor de hoeveelheid Monacoline K in verschillende preparaten kan variëren. Bovendien kunnen deze producten door het gistingsproces ook de giftige stof citrinine (een mycotoxine) bevatten. Lareb heeft inmiddels de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en Inspectie voor Volksgezondheid (IGZ) geïnformeerd over de ontvangen meldingen.

Bron: Lareb


Theo Lenssen, Directeur, 08 January 2018:
Informatie klopt maar het is en blijft een kwestie van dosering. En dat is erg moeilijk als we geen echte normaalwaarde kennen die aan leeftijd gebonden is. Mijn vermoeden is dat ouderen eerder hogere dan lagere waardes behoeven. Let wel meten is niet eenvoudig omdat de halfwaardetijd van dit proces wellicht enkele weken in beslag neemt

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten