Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
30 March 2011

Langdurige begeleiding effectief bij leefstijlverandering

Door: Karine

Een persoonlijk leefstijladvies en 3 jaar lang begeleiding door een praktijkondersteuner vanuit de huisartspraktijk hebben effect. Mensen blijven op gewicht en hun nuchtere glucosewaarden verbeteren. Dit blijkt uit onderzoek dat voedingskundige Nancy ter Bogt van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) in samenwerking met het RIVM heeft uitgevoerd. Zij promoveert op 30 maart op de resultaten van haar onderzoek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

De Groningen Overweight and Lifestyle (GOAL)-studie is de eerste grote en kwalitatief goede leefstijlinterventie op dit terrein in Nederland. Deelnemers aan het onderzoek kregen een persoonlijk leefstijladvies, een stappenteller en een eetdagboek. Uniek in dit onderzoek is dat 3 jaar lang begeleiding werd gegeven door een praktijkondersteuner. De controlegroep kreeg gewone zorg van de huisarts.

Er deden 457 deelnemers met overgewicht aan de studie mee. Zij hadden een BMI tussen 25 en 40, hoge bloeddruk en/of verhoogd cholesterol. Afvallen was in dit onderzoek niet het eerste doel, wel zorgen dat het gewicht niet verder stijgt. Beide groepen kwamen niet in gewicht aan. De groep die door de praktijkondersteuner werd begeleid, had betere  nuchtere glucosewaarden. Dit verschil kwam na 3 jaar naar voren en duidt op een positief lange termijn effect van het leefstijladvies.


Bron: UMCG


Wilma Koghee, , 06 April 2011:
Een leuk onderzoek voor de praktijkondersteuners, maar een dergelijke uitkomst was ook al in Wageningen vastgesteld. Toch draait het weer om het geld, tijd en aandacht.Werk verricht ZOALS diëtisten behoren te doen.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten