Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
04 February 2016

Langdurig zitten verhoogt risico diabetes type 2


Langdurig zitten verhoogt risico diabetes type 2

Elk extra uur dat mensen op een dag zitten, kan het risico op diabetes type 2 met 22% verhogen. Dit concluderen onderzoekers van de Universiteit Maastricht in hun artikel in Diabetologica.

Verhoogd risico

De onderzoekers gebruikten data van 2.497 deelnemers (gemiddelde leeftijd 60 jaar, 52% mannen) van de Maastricht Studie. De deelnemers droegen 8 opeenvolgende dagen 24 uur per dag een bewegingssensor op het bovenbeen. Bijna de helft van de deelnemers had een verminderde suikerstofwisseling (15,5%) of diabetes type 2 (28,6%). Deelnemers met diabetes type 2 brachten de meeste tijd zittend door. Zij zaten gemiddeld per dag 26 minuten langer dan gezonde deelnemers. Het verhoogde risico op diabetes per extra uur zittende tijd was 22%. Er zijn geen belangrijke verbanden gevonden tussen het aantal onderbrekingen van het zittende gedrag, het aantal lange zittende periodes of de gemiddelde duur van deze periodes en diabetesstatus.

Bevestiging nodig

Meer onderzoek onder deelnemers met diabetes type 2 is nodig om de resultaten te bevestigen. Toch kunnen de resultaten van deze studie belangrijke consequenties hebben voor de volksgezondheid. Ze suggereren immers dat zittend gedrag een aanzienlijke rol kan spelen bij de ontwikkeling en preventie van diabetes type 2, onafhankelijk van intensief bewegen. Daarnaast heeft het gevolgen voor diabetespreventieprogramma's; deze zullen meer nadruk moeten leggen op het verminderen van het aantal uren zitten.

Bron: Maastricht University


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten