Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
26 December 2016

Landjepik

Door: Karine

Karine Hoenderdos

Karine Hoenderdos is diëtist en schreef diverse boeken over voeding en gezondheid.

Diëtisten hebben goud in handen. Wij kunnen met onze beroepsgroep zo’n beetje het begrotingstekort oplossen! Dat komt omdat 80% van alle ziekten in Nederland wordt veroorzaakt door verkeerd eten en een ongezonde leefstijl.

Beter eten maakt mensen beter!

Heel lang waren we roepende in de woestijn, maar inmiddels dringt dit besef door tot meer en meer partijen. Zorgverzekeraars financieren pilots, onderzoekers experimenteren met leefstijl, huisartsen richten een vereniging ‘Arts en voeding’ op, in televisieprogramma’s worden mensen naar een betere gezondheid gedirigeerd en er worden volop leefstijlcoaches opgeleid.

En wat gebeurt er? Diëtisten worden boos. Ze voelen zich gepasseerd, ze vinden dat de arts niet op hun stoel mag zitten en ze maken zich zorgen over de toegenomen concurrentie. Ja, er is in Australië zelfs een anonieme diëtist die stiekem de chirurg Gary Fettke heeft aangeklaagd. Waarom? Omdat Fettke bij mensen met diabetes niet alleen hun been wilde amputeren, maar ze ook voedingsadviezen geeft welke dit euvel in de toekomst kunnen voorkomen.

De stiekeme anonieme diëtist heeft gewonnen. De rechter in Australië gaf haar gelijk. Maar ik geef haar ongelijk. Ik vind dat diëtisten elke arts die voedingsminded is, moet omarmen. Want elke arts die voeding hoog in het vaandel stelt, zal ook de diëtist waarderen én doorverwijzen. Die arts gaat alleen niet doorverwijzen naar de diëtist die haar hakken in het zand zet en klaagt over elk advies dat de dokter geeft. Maar de arts verwijst wél door naar de diëtist die enthousiast samenwerkt, die ruimhartig kennis deelt en haar resultaten laat zien.

Zie de toegenomen belangstelling voor voeding niet als landjepik. Zie het als een kans om nu eindelijk dat goud te oogsten!


Lucienne Jacobs, Fysiotherapeut, 30 December 2016:
Zo eens met dit verhaal. Er zijn zoveel nieuwe ontwikkelingen in de kennis over voeding en gezondheid. Laat de beroepsgroep dit gebruiken om voorop te gaan lopen. Ook met innovatieve adviezen omtrent laag in de koolhydraten en hoog in gezonde vetten eten ipv het volgen van adviezen voedingcentrum.
Joh Hart, Verpleegkundige, 28 December 2016:
Ach Karin, wat heb je dat weer raak gezegd.
Spijker op de kop.
We kunnen patienten beter maken zonder medicijnen.... mensen met t2dm een toekomst geven, zonder méér insuline, dikker worden, zonder hoge bloeddruk, zonder amputaties, hartfalen zonder blindheid ... Gewoon weer een beter normaal leven bieden....wauw
Monique Koopman, zelfstandig dietist, 28 December 2016:
Diëtisten worden breed opgeleid, voor zowel advies bij ziektes als preventie. Dan is het aan de diëtist zelf op welk gebied ze/hij zich specialiseert.
klaas Homan, F&S, 27 December 2016:
Maar worden diëtisten hiervoor opgeleid ? Persoonlijk denk ik van niet
Zij zijn met patiënten bezig.
Dat is heel iets anders dan preventieve gezondheidzorg want van sporten/bewegen weten meestal niets
Judith Rondeel, orthomoleculair en natuurdietist, 27 December 2016:
Een dietist die holistisch werkt zit dan ook op de stoel van de ander. Dus laten we niet moeilijk doen, we hebben allen hetzelfde doel, namelijk de patient/client helpen.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten