Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
23 August 2011

Lager risico dementie door matig alcoholgebruik

Door: Reina

Stel met glas wijn

Ouderen die licht tot matig drinken, hebben 23% minder kans op diverse vormen van dementie dan mensen die geen alcohol drinken. Dit blijkt uit een review gepubliceerd in Neuropsychiatric Disease and Treatment.

 

“Licht tot matig drinken” betekent maximaal 2 glazen per dag voor volwassen mannen en maximaal 1 glas per dag voor volwassen vrouwen. Bij ouderen boven de 55 jaar met een lichte tot matige alcoholconsumptie werd een overduidelijk gunstig effect gevonden voor zowel de ziekte van Alzheimer als voor vasculaire dementie. Er is nagenoeg geen verschil tussen mannen en vrouwen. Een gebruik van meer dan 3 glazen alcohol per dag leidt tot stijging van het risico op dementie. Bij mensen jonger dan 55 jaar bleek is een lichte tot matige alcoholconsumptie niet van invloed te zijn op het cognitief functioneren.

Voor de review zijn de resultaten van 143 wetenschappelijke studies over dit onderwerp vanaf 1977 tot nu geïnventariseerd. Er is rekening gehouden met het mogelijk vertekenende effect van mensen die om gezondheidsredenen zijn gestopt met het drinken van alcohol.

Bron: Stichting Alcohol Research


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten