Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
16 December 2017

Laat je geen stroop om de mond smeren

Door: Karine

Karine Hoenderdos is diëtist en redacteur van Nieuws voor diëtisten. Ze schreef onder andere de boeken PuurGezond, slank in 8 stappen, Eet meer!, Diabetes type 2? Maak jezelf beter en Diabetes type 2? Het kookboek.

Karine Hoenderdos is diëtist en redacteur van Nieuws voor diëtisten. Ze schreef onder andere de boeken PuurGezond, slank in 8 stappen, Eet meer!, Diabetes type 2? Maak jezelf beter en Diabetes type 2? Het kookboek.

Het NRC staat bekend als een serieuze krant. Toch plaatste deze krant op zaterdag 25 november een advertorial over suiker. Niet zomaar een klein, suikerzoet verhaaltje. Nee, een complete bijlage, betaald door de suikerindustrie. Ik begrijp best dat dit het NRC veel geld opleverde. Maar het heeft ze ook de nodige abonnees gekost, plus ingezonden boze brieven, plus een uitbrander van Good Old Martijn Katan op Twitter, plus natuurlijk een discussie op Foodlog.

Of neem Voeding Nu, in betere tijden de spreekbuis van het Voedingscentrum maar nu een vakblad dat op eigen benen staat. Nou ja, op eigen benen? Dit tijdschrift en de bijbehorende website hebben slechts 2 ”partners”: ten eerste het Kenniscentrum suiker & voeding en ten tweede Coca Cola. Dan krijgt zo’n tijdschrift op zijn minst de schijn tegen. En dat is jammer.

Net zoals het jammer is dat onze beroepsverenigingen NVD en DCN in september meewerkten aan een congres over koolhydraten, dat werd gesponsord door – alweer - het Kenniscentrum suiker & voeding. 

Wacht even, laat ik dit niet zo suikerzoet formuleren. 

Dat is niet jammer, het is ongelooflijk schadelijk. Het is schadelijk dat de suikerlobby zoveel invloed heeft op wetgeving (iets dat vorig jaar bleek uit een kritisch rapport), op complete landen en ook op de wetenschap. Het is schadelijk dat vakbladen hun geloofwaardigheid verliezen en dat voedingswetenschappers hun goede naam te grabbel gooien. Het is schadelijk dat diëtisten en hun beroepsverenigingen zich laten fêteren door de suikerlobby. 

Hallo diëtisten, dit slikken we toch niet allemaal voor zoete koek? We zouden in opstand moeten komen, kritische vragen moeten stellen, ingezonden brieven sturen, de congressen boycotten, niet meewerken aan artikelen. En vooral: onze goede naam hoog houden.

Boycot de suikerlobby. Laat je geen stroop om de mond smeren


Judi Hoogland, Diëtist, 19 December 2017:
Eerlijk gezegd vind ik het artikel in het NRC best evenwichtig. Er staat ook in aangeraden minder frisdrank te gebruiken;-). Het bevalt mij goed om zo min mogelijk suiker te eten. Maar ik denk dat een positieve boodschap wat wél mag en hoe lekker gezond eten kan zijn, beter voor ons imago is dan suiker bashen.
Hilde Withaar, Student voeding & diëtetiek, 17 December 2017:
"Ik ben van mening dat dat allebei wel wat minder kan, maar het kan het beste geleidelijk worden verlaagd.” > door wie, en wanneer? Zegt net niks naar mijn mening.

“De combinatie van zuur-suiker wordt vaak gewaardeerd. De meeste frisdranken en vruchtensappen zijn tamelijk zuur. Zonder suiker zouden mensen het niet lekker vinden. Cola, bijvoorbeeld, is ongelooflijk zuur, suiker balanceert de zure smaak." Waarom maak je dan zo'n zuur drankje?

Als je matig en gevarieerd eet, is een glas frisdrank of een stuk gebak echt niet zo erg voor een keer.” Gelukkig doet de helft van Nederlandse bewoners dit ook die geen overgewicht hebben en de andere helft dan?!

Als ik het zo lees zijn de feiten waar, maar zijn er aannames gemaakt die niet verkeerd zijn, maar het eten van suiker stimuleren in plaats van tegenhouden naar mijn idee. In ieder geval leid het stuk niet tot het verminderen van de suikerinname.

Suiker het hoort erbij, die boodschap haal ik eruit.
Paulien F, orthomoleculair therapeut en bioloog, 17 December 2017:
Raak!
Dank voor het delen. Mijn zoon is mede door de suikerlobby uit huis geplaatst. Hij zou volgens veilig thuis 'opgroeien in 2 verschillende werelden'. Dat is de wereld van een vader die zich allemaal niet bestaande problemen liet aanpraten en mij als gezonde onafhankelijke voedingskundige.
Ze willen me zelfs uit het ouderlijk gezag heffen en alle gezondheidsschade die zoon van 7 nu oploopt verbergen. Dossiers van school blijven of bleven angstvallig dicht maar zijn gebit gaat naar de klote. De raad van de kinderbescherming wil niet eens de tandarts erover bellen.

De GGD schrijft gewoon op dat ik 'te sterk vermagerd was' maar niemand heeft uberhaupt me op de weegschaal gezet.
Ze maakten zich zorgen of ik wel 'voldoende voedingsstoffen binnenkreeg'! Haha ik eet gezonder dan wie dan ook.

Wie weet goede juristen met affectie van dit werkveld?
Liesbeth Oerlemans, Klinisch epidemioloog, 17 December 2017:
Het idee van sponsoren is wellicht niet fijn. Maar ik was bij dat (gesponsorde) congres over koolhydraten en ik las de bijlage in het NRC. Ik ben niet heel meegaand (zoals veel mensen weten) maar ik hoorde en las niets wat niet correct is. Wat klopt er inhoudelijk niet?
Ron Sloots, Westerbork, 17 December 2017:
Hoe ga je die opstand organiseren behalve hier een artikel posten dat zo weer vergeten is?
G.J. Vuyk, onderzoeksjournalist, 17 December 2017:
Jammer dat alleen dietisten mogen reageren.Ik weet e.e.a. van suikers en HFCS
Ellen Coppens, Dietiat, 17 December 2017:
Geen abonnee van voeding nu en papieren thuisgestuurd door de suikeratichting gaan ongelezen de papierkliko in. Zonde van het papier....
L. van der Heijden, Diëtist, 16 December 2017:
Ik weet het nog goed. Op de eerste dag van mijn opleiding kregen alle kersverse studenten Diëtetiek een fraaie blikken trommel, met daarin een pak stroopwafels en een berg glimmend foldermateriaal dat de geweldige eigenschappen van suiker beschreef. Afzender: de (destijds nog) Suikerstichting. Of we allemaal even lid wilden worden, zodat zij ons konden voorzien van de nieuwste wetenschappelijke inzichten.

Ik was verbijsterd: werd deze opleiding gesponsord door de suikerlobby?! En wat moest ik dan wel niet denken van de neutraliteit van het curriculum? Het scheelde een haartje of ik had mij alsnog uitgeschreven. Gelukkig viel het achteraf mee met die neutraliteit, maar inderdaad: zeer, zeer schadelijk.
Karin Herder, diëtist, 16 December 2017:
Ik heb mijn abonnement op Voeding Nu begin 2017 opgezegd, teveel reclame naar mijn idee en te weinig kritische, goed onderbouwde inhoud.
Naar het congres over koolhydraten ben ik niet gegaan toen ik zag wie mede organisator was.
Het is inmiddels toch overduidelijk wat suiker met mensen doet? Ik zie dagelijks dat mensen zich veel beter voelen, meer energie krijgen, gewicht verliezen, spiermassa opbouwen; allemaal door minder/geen suiker meer te eten en te focussen op echte voeding (groente, vis/vlees/eieren, gematigd fruit).

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten