Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
16 December 2017

Laat je geen stroop om de mond smeren

Door: Karine

Karine Hoenderdos is diëtist en redacteur van Nieuws voor diëtisten. Ze schreef onder andere de boeken PuurGezond, slank in 8 stappen, Eet meer!, Diabetes type 2? Maak jezelf beter en Diabetes type 2? Het kookboek.

Karine Hoenderdos is diëtist en redacteur van Nieuws voor diëtisten. Ze schreef onder andere de boeken PuurGezond, slank in 8 stappen, Eet meer!, Diabetes type 2? Maak jezelf beter en Diabetes type 2? Het kookboek.

Het NRC staat bekend als een serieuze krant. Toch plaatste deze krant op zaterdag 25 november een advertorial over suiker. Niet zomaar een klein, suikerzoet verhaaltje. Nee, een complete bijlage, betaald door de suikerindustrie. Ik begrijp best dat dit het NRC veel geld opleverde. Maar het heeft ze ook de nodige abonnees gekost, plus ingezonden boze brieven, plus een uitbrander van Good Old Martijn Katan op Twitter, plus natuurlijk een discussie op Foodlog.

Of neem Voeding Nu, in betere tijden de spreekbuis van het Voedingscentrum maar nu een vakblad dat op eigen benen staat. Nou ja, op eigen benen? Dit tijdschrift en de bijbehorende website hebben slechts 2 ”partners”: ten eerste het Kenniscentrum suiker & voeding en ten tweede Coca Cola. Dan krijgt zo’n tijdschrift op zijn minst de schijn tegen. En dat is jammer.

Net zoals het jammer is dat onze beroepsverenigingen NVD en DCN in september meewerkten aan een congres over koolhydraten, dat werd gesponsord door – alweer - het Kenniscentrum suiker & voeding. 

Wacht even, laat ik dit niet zo suikerzoet formuleren. 

Dat is niet jammer, het is ongelooflijk schadelijk. Het is schadelijk dat de suikerlobby zoveel invloed heeft op wetgeving (iets dat vorig jaar bleek uit een kritisch rapport), op complete landen en ook op de wetenschap. Het is schadelijk dat vakbladen hun geloofwaardigheid verliezen en dat voedingswetenschappers hun goede naam te grabbel gooien. Het is schadelijk dat diëtisten en hun beroepsverenigingen zich laten fêteren door de suikerlobby. 

Hallo diëtisten, dit slikken we toch niet allemaal voor zoete koek? We zouden in opstand moeten komen, kritische vragen moeten stellen, ingezonden brieven sturen, de congressen boycotten, niet meewerken aan artikelen. En vooral: onze goede naam hoog houden.

Boycot de suikerlobby. Laat je geen stroop om de mond smeren


truus kuijpers, dietiste, 04 January 2018:
een onderdeel van mijn brief aan de hoofdredacteur mijnheer kraak van het tijdschrift voeding, 2013. ik ben geen lid meer

Ik ben niet van plan om u te overtuigen. Het zou echter van wijsheid getuigen dat u zich wat meer in de wetenschap met betrekking tot voeding zou verdiepen. Tenslotte bent u hoofdredacteur van het tijdschrift Voeding. U hoort bij de tijd te zijn . U hoeft geen “oude” waarden weg te gooien, u mag er wel kritisch naar kijken. Een advies voor 2014 : geef wat meer ruimte aan uw brein en ga meer wetenschappelijke artikelen, van voor en tegenstanders , lezen. Enorm verfrissend, je blijft er flexibel van.
Sophie Luderer, Dietist, 22 December 2017:
In ons ziekenhuis hadden we een arts die nog niet wilde schrijven met een pen die geschonken was door ‘de industrie’. Indrukwekkend vond ik dat, want toen ik er op ging letten, zag ik pas echt hoe zeer we tijdens ons werk en gedurende de opleiding bewerkt worden (al die folders van Becel over gezonde voeding bij hart- en vaatziekten!). Dat het geld toch ergens vandaan moet komen, is wel erg kort door de bocht. Op z’n minst zou gekeken moeten worden wáár dat geld vandaan komt. Ookal zien veel diëtisten suiker blijkbaar niet als één van de grootste veroorzakers van obesitas, voor mij ligt een beroepsvereniging voor diëtisten die congressen laat sponsoren door de suikerindustrie toch aardig ik de lijn van een Longstichting die zich laat sponsoren door Philip Morris.
Suzan Bijleveld, Diëtist, 22 December 2017:
Helemaal eens met janny Vedder ea. We kunnen best zelf goed na blijven denken, dienen de dia loog te bewaren en anders kunnen er veel minder goede scholingen gegeven worden. Juist diëtisten kunnen de info op waarde schatten
Adriaan Keij, Voedingsdeskundige (vergeleken met...), 21 December 2017:
Mooi, en de reacties zijn ook heel nuttig: je weet precies welke “diëisten” je met een korreltje zout moet nemen. Onvoorstelbaar, wat een domheid.
Janet Noome, diëtist, 20 December 2017:
De essentie wordt nog steeds niet benoemd. Het gaat in de column niet over of suiker nu wel of niet goed is. Het gaat over het mechanisme van beïnvloeding, al dan niet bewust. Bewust door sponsoring van onze beroepsverenigingen. Dat tast onze geloofwaardigheid aan als onafhankelijke zorgverlener. We laten ons op die manier gebruiken voor de belangen van een ander, in dit geval de suikerindustrie. Stel altijd de vraag: waarom zou de industrie ons willen sponsoren? Immers: voor wat hoort wat.
Janny Vedder, Dietist, 20 December 2017:
Ik vind deze oproep ietwat betuttelend, alsof diëtisten dit niet zelf kunnen beoordelen, zonder sponsoring minder congressen en vaak minder goede sprekers. Iedere deelnemer heeft een eigen vrije keuze en ook wat te doen met de content en de materialen. Let wel, ik ben ook fan van Puur Gezond, goed en lekker eten. Een regel: frequentie, kwaliteit en kwantiteit bepaalt je totale voeding!
Carianne Weerens, Diëtist, 19 December 2017:
Het probleem is dat het Kenniscentrum Suiker en Voeding een totaal nutteloos kenniscentrum is. Suiker is lekker, er wordt teveel suiker genuttigd vanuit voedingskundig oogpunt. Wat hebben we aan een kenniscentrum dat net doet alsof suiker zo gezond is. Het is al zo moeilijk om een gezond voedingspatroon voor het voetlicht te brengen. Waarom brengt NRC niet een mooi katern uit met een Puur Gezonde voeding? Ik ben het helemaal eens met Karine. Ik ga niet naar congressen gesponsord door dit kenniscentrum. En folders gaan de papierbak in.
Margot Van Well, Voeding- &+leefstijlcoach, 19 December 2017:
Wat bereiken we door allemaal in ‘extremen’ te vervallen? Door de dialoog niet meer aan te gaan en groepn/tijdschriften te boycotten? We maken een discussiepunt over suiker, maar nemen geen standpunt in. Waarom zo ‘panisch’ doen over suiker? Volgende week is het weer iets anders. Is het niet eenvoudiger door het advies te geven: ‘Als je echt zo graag wat suiker op een dag wil...’. Neem dan 1 klein glaasje fris of 1 koekje of....niets. De suikerbehoefte verminderd vazelf als mensen al suiker minderen. En eten en drinken is ook nog kunnen genieten! Laten we dat niet vergeten. Van een kleine consumptie per dag, in combinatie met minder koolhydraten en voldoende beweging kunnen we toch gezond leven?
Jessica Zwartjes, Tuinder en diëtiste, 19 December 2017:
Het is hetzelfde als Monsanto de biologische landbouw zou sponsoren...
Joris Brand, Diëtist, 19 December 2017:
Ik ben het met Liesbeth Oerlemans, Klinisch epidemioloog eens. Wat is het probleem van dit artikel van het NRC? Daarnaast wat is het probleem van sponsoring van DCN en NVD? Het congres bij het DCN is kritisch geweest m.b.t. het gebruik van te veel en met name toegevoegd suiker.

Het belangrijkste vind ik nog de kritiek op suiker. Alsof je er aan dood gaat! Meer nuance zal beter zijn voor onze beroepsvereniging.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten