Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
21 April 2017

Laag geboortegewicht verstoort energiebalans in kindertijd

Door: Karine

Kinderen met een laag geboortegewicht hebben later een grotere kans op het krijgen van hart- en vaatziekten en obesitas. Dit geldt vooral als zij tijdens hun eerste levensjaren snel in gewicht toenemen. De oorzaak is een ongunstige energiebalans op kinderleeftijd, ontdekte kinderarts Arend van Deutekom. Hij promoveert 21 april aan VUmc.

ABCD
Het onderzoek van Van Deutekom is onderdeel van de ”Amsterdam Born Children and their Development” (ABCD) studie; een groot geboortecohortonderzoek dat 8.000 opgroeiende kinderen volgt vanaf hun geboorte. Hiervoor deed hij metingen bij een selectie uit het ABCD cohort van kinderen van 8-9 jaar oud. Tijdens een meetdag in het Olympisch Stadion werd hun conditie gemeten met een piepjestest, spierkracht met een handknijpkrachttest en deden ze een verspringtest. Daarnaast vulden de kinderen vragenlijsten in over hun sport- en eetgedrag en kregen ze een beweegmeter mee die een week lang hun bewegingspatroon in kaart bracht.

Risicogedrag

Een laag geboortegewicht, snelle gewichtstoename op zuigelingenleeftijd of onvoldoende lengtetoename als zuigeling hangt samen met negatieve veranderingen op latere leeftijd van de energiebalans, de spierkracht, conditie en de activiteit van het autonome zenuwstelsel (een regulator van de energiebalans). ’Een verstoring van de energiebalans betekent dat deze kinderen meer stil zitten, minder sporten en ongezonder eten. Dit risicogedrag kan ervoor zorgen dat ze een grotere kans hebben op het krijgen van obesitas en hart- en vaatziekten,’ aldus Van Deutekom. Dit onderzoek toont het belang aan van gezonde groei op jonge leeftijd en de invloed hiervan op de aanleg tot overgewicht en ouderdomsziekten.

Bron: VUmc


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten