Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
27 March 2015

Kwetsbare oudere neemt drinkvoeding om zelfstandig te blijven

Door: Reina

Kwetsbare oudere neemt drinkvoeding om zelfstandig te blijven

Kwetsbare thuiswonende ouderen consumeren medische drinkvoeding om langer zelfstandig te kunnen wonen. Dat is een van de conclusies uit onderzoek naar persoonlijke drijfveren van Nederlandse ouderen om medische drinkvoeding te gebruiken. Het onderzoek is gepubliceerd in Appetite, Voor kwetsbare ouderen in een verzorgingstehuis is het hebben van een beetje meer energie voor dagelijkse activiteiten een belangrijke drijfveer.

De Wageningse onderzoekers interviewden 40 ouderen in hun eigen omgeving over hun consumptie van medische drinkvoeding. De helft van de ondervraagden, met een gemiddelde leeftijd van 81 jaar, woonde zelfstandig, de andere helft, met een gemiddelde leeftijd van 83 jaar, woonde in een verzorgingstehuis. De ouderen in deze studie consumeerden medische drinkvoeding als extraatje. Ze beschouwden het product als voeding, en niet als medicijn. Ze gebruikten het omdat ze er baat bij hadden, en omdat ze de huisarts of diëtist die het voorschreef als autoriteit en vertrouwenspersoon zagen.

De uitkomst biedt huisartsen, diëtisten en apothekers handvatten om ouderen persoonlijker te adviseren over drinkvoeding, en zo de inname te stimuleren. De onderzoekers kunnen zich voorstellen dat ouderen nog meer gemotiveerd zijn hun drinkvoeding daadwerkelijk te consumeren als de hulpverlener hen attendeert op de verbeteringen die ze in hun eigen situatie kunnen verwachten. Bijvoorbeeld dat het hen helpt gezond genoeg te blijven om zelfstandig te blijven wonen, of dat ze daarmee voldoende energie hebben om deel te nemen aan dagelijks aangeboden activiteiten en uitjes.

Bron: Wageningen UR


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten