Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
10 May 2011

Kwart baby’s heeft vitamine D-tekort

Door: Reina

Baby krijgt borstvoeding

Ruim een kwart van de pasgeboren baby’s heeft bij geboorte een vitamine D-tekort. Dat blijkt uit onderzoek van arts-onderzoeker Mirjam Belderbos en kinderarts dr. Louis Bont in het UMC Utrecht. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Pediatrics. Dit gebrek aan vitamine D vergroot de kans op luchtweginfecties in het eerste levensjaar.

Bont en collega’s onderzochten bij 156 pasgeborenen het vitamine D-gehalte van het navelstrengbloed. Daarna volgden ze alle kinderen gedurende hun eerste levensjaar. Van de kinderen liepen er 18 een ernstige infectie van de lagere luchtwegen met het RS-virus op. Kinderen met de laagste concentraties vitamine D blijken een 6 keer grotere kans op een RSV-infectie te hebben. RSV is de belangrijkste oorzaak van ziekenhuisopnames voor jonge kinderen. Dit effect van vitamine D staat los van andere risicofactoren, zoals etniciteit van de moeder en geboorteseizoen.

Volgens kinderarts Bont is de conclusie eenvoudig: ‘Zwangere vrouwen moeten zich aan de vitamine D-richtlijn houden. De Gezondheidsraad adviseert het gebruik van vitamine D-supplementen tijdens de zwangerschap. Wij laten voor het eerst zien dat het gebruik van vitamine D daadwerkelijk ziektegevallen voorkomt.’

Slechts 46% van de zwangere vrouwen in het onderzoek slikte vitamine D tijdens de zwangerschap. Bij deze vrouwen was het vitamine D-gehalte in het navelstrengbloed inderdaad hoger. Bij 27% van de pasgeborenen was de concentratie vitamine D zo laag dat sprake was van een tekort (minder dan 50 nanomol per liter).

Bron: UMC


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten