Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
03 January 2014

Kruidensupplementen niet altijd veilig bij chemotherapie

Door: Angela

Kruidensupplementen niet altijd veilig bij chemotherapie

Van Sint-Janskruid is het al langer bekend dat het de werkzaamheid van bepaalde geneesmiddelen vermindert. Maar ook de kruidensupplementen druivenpitextract, groene thee, mariadistel en Oldenlandia diffusa hebben mogelijk een wisselwerking met antikankermiddelen. Dit blijkt uit onderzoek, waarop Kim Mooiman op 18 december 2013 promoveerde aan Universiteit Utrecht.

Kankerpatiënten gebruiken deze kruidensupplementen onder meer om bijwerkingen van chemotherapie te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren. Daarbij is hun veronderstelling dat de supplementen niet schadelijk voor de gezondheid zijn. Echter, een wisselwerking tussen kruidensupplementen en antikankermiddelen kan leiden tot verlaagde of verhoogde bloedspiegels van het antikankermiddel, met respectievelijk onderbehandeling of extra bijwerkingen tot gevolg.

Mooiman adviseert om vervolgonderzoek te doen naar het effect van deze supplementen bij kankerpatiënten. Andere supplementen die Mooiman heeft onderzocht en die geen wisselwerking met antikankermiddelen vertonen, zijn bèta-caroteen, Ginkgo biloba, ginseng, Echinacea, knoflook, Saw palmetto, valeriaan, vitamine B6, vitamine B12 en vitamine C.

Bron: Universiteit Utrecht


bg geytenbeek, , 08 January 2014:
tkn

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten