Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
15 September 2011

Kritisch hufterig proefkonijn

Door: Karine Hoenderdos

Het is natuurlijk zielig voor de hufterige vleeseters onder ons, wier bestaan eindelijk wetenschappelijk was aangetoond. Maar toch is de affaire rond de wetenschappers Stapel, Vonk en Zeelenberg wel erg leerzaam. Het laat zien dat je – hoe heilig je de evidence based wetenschap misschien ook vindt – toch altijd met beide benen op de grond moet blijven. En dat je wezenlijke lichaamsdelen als je onderbuik, je fingerspitzen, je water, je fijne neus en je voelsprieten ook nooit moet uitschakelen. Als je denkt “dit onderzoek is te mooi om waar te zijn”, dan is dat hoogstwaarschijnlijk ook zo. En als je denkt “kan ik die afzender wel echt vertrouwen?”, dan heb je waarschijnlijk ook reden tot enige achterdocht.

Bij diëtisten zit het wel goed met de onderbuik. Sinds deze website is vernieuwd, kunnen lezers ook direct reageren op nieuws, columns en recensies. Dat werkt: er komen steeds meer reacties. Diëtisten blijken lezers die niet alles als zoete koek slikken. Nieuws wordt kritisch beoordeeld of men wil het naadje van de kous weten. En zo hoort het ook.

Maar hoe zit het nu, met die hufterige vleeseters? Misschien moet ik het gewoon eens uitproberen in de praktijk. Sterker nog, ik doe het al. Ik eet al een tijd meer vlees (en vis) dan anders, omdat ik bezig ben met een nieuw boek over Oerdis. Ik eet dus als een oervrouw en mijn onderbuik vindt dat tot nu toe prima.

Is dat wetenschappelijk, dingen op jezelf uitproberen? Ik vind van wel, al moeten we onze eigen n = 1 ervaringen puur ter inspiratie gebruiken en niet als wetenschappelijke waarheid. Gek genoeg had ik al jaren nooit meer een dieet in de praktijk uitgeprobeerd. Ja, tijdens mijn diëtistenopleiding, toen ik een streng natriumbeperkt en eiwitbeperkt dieet moest volgen. Dat was zo gruwelijk, dat ik voor jaren genezen was. Nee, dan Oerdis. Dat is lekker eten!

Ik zou het trouwens erg leuk vinden als meer diëtisten dit eens gingen uitproberen. Wie van jullie kan ik verleiden om 2 weken lang een kritisch proefkonijn te zijn? Collega Ria Penders  en ik geven je graag instructies en begeleiding en natuurlijk gebruik ik graag je tips en ervaringen voor mijn boek.

Twee weken lang eten als een oervrouw of –man. Worden we een hufter, of juist een proefkonijn met vlinders in de onderbuik? Wordt vervolgd.

Mee doen aan dit experiment? Mail naar karine@scriptum-site.nl


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten