Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
10 December 2013

Kretenzer mannen leven 6 jaar langer dan mannen in Zutphen

Door: Karine

Mannen in Zutphen leven zes jaar korter dan hun leeftijdgenoten op het Griekse eiland Kreta. Dat blijkt uit gegevens van de Zeven Landen Studie van mannen van middelbare leeftijd van Kreta en Zutphen. Inmiddels worden de deelnemers in de studie al 50 jaar gevolgd. Het verschil kan worden toegeschreven aan verschillen in voeding en leefstijl tussen de beide groepen. De resultaten zijn 5 december gepresenteerd door prof. Daan Kromhout van Wageningen University in New York, tijdens een symposium van de Verenigde Naties.

Uit de studie blijkt dat de gemiddelde leeftijd op Kreta bij overlijden 82 jaar was en 76 jaar in Zutphen. Dit verschil in overleving blijkt ook af te lezen uit de langere telomeerlengte van de mannen op Kreta. Telomeren zijn eiwitstructuren die chromosomen (dragers van het erfelijk materiaal in een cel) beschermen tegen degradatie. In 2000 werd die telomeerlengte bepaald bij de toen gemiddeld 84-jarige mannen uit Kreta en Zutphen.

Het traditionele voedingspatroon op Kreta bestond bij aanvang van de studie in 1960 voornamelijk uit plantaardige voedingsmiddelen en was rijk aan olijfolie, donker vezelrijk brood, fruit, groenten en peulvruchten. De voeding bevatte een matige hoeveelheid vis en weinig vlees en zuivelproducten. Dit traditionele Kretenzer voedingspatroon in combinatie met een matige wijnconsumptie en een hoog niveau van lichamelijk activiteit is geassocieerd met een laag risico van sterfte aan hartinfarct en een hoge levensverwachting. Dit voedingspatroon bleef de afgelopen 50 jaar op hoofdlijnen gehandhaafd bij deze generatie mannen.

Vergeleken met het traditionele Kretenzer voedingspatroon werd de voeding in Zutphen in 1960 gekenmerkt door een lage consumptie van fruit, groente en peulvruchten en een hoge inname van geharde (ongezonde) margarines, vlees en zuivelproducten.

De rookgewoonten verschilden niet noemenswaard tussen Kreta en Zutphen in de periode 1960-2000. In termen van voedingsstoffen was de inname van trans- en verzadigde vetzuren in Zutphen hoog en die van antioxidanten zoals betacaroteen, lycopeen en vitamine E laag. Veertig jaar later, in 2000, werd de voeding in Zutphen gekenmerkt door een zeer lage inname van trans-vetzuren en was de inname van verzadigde vetzuren beduidend lager dan in 1960. Ook de inname van fruit en groenten was gestegen evenals de vleesconsumptie. De consumptie van zuivelproducten bleef gelijk. De wijnconsumptie steeg sterk tussen 1960 en 2000. In totaal is de voeding in Zutphen meer gaan lijken op die van Kreta.

Bron: Wageningen University


Ancilla Sterrenburg, , 11 December 2013:
Dan Buettner deed voor Nationaal Geograpic onderzoek naar bevolkingsgroepen op diverse plekken op aarde die 'extreem' oud worden. Hij heeft deze plekken op aarde gedefinieerd als de zogenaamde 'Blue Zones'. Waarom worden zij juist zo oud en wat zijn de overeenkomsten? Veel dingen liggen voor de hand, maar desalniettemin leuk en interessant om eens te lezen: www.bluezones.com
nicolette ottolini, , 10 December 2013:
mischien heeft eea ook te maken met een andere leefstijl/-omgeving. zoals anders omgaan met stress, veel buiten zijn, schone lucht, sociaal actief leven. ik zie dat tenminste hier in spanje, een groot verschil met nederland.
helaas is het voedingspatroon in spanje erg aan het veranderen, ik schrik soms van het aanbod van zoetigheden bijv.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten