Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
04 March 2013

Korte en slechte slaper meer kans op hart- en vaatziekten

Door: Reina

Slaapproblemen

Mensen die kort en slecht slapen, hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Maar dat geldt niet voor mensen die weliswaar kort slapen, maar fris en uitgerust opstaan. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM en Wageningen Universiteit bij 20.000 personen. Op 1 maart is onderzoekster Marieke Hoevenaar hierop gepromoveerd.

Het onderzoek is gebaseerd op gegevens van het MORGEN-project van het RIVM. Hoevenaar heeft de slaapduur en de kwaliteit van slaap in verband gebracht met het optreden van hart- en vaatziekten. Mensen die korter dan 6 uur slapen. hebben gemiddeld 15% meer kans hebben op hart- en vaatziekten dan mensen die minstens 7 à 8 uur slapen. Korte slapers die ook nog eens slecht slapen hebben hebben een 65% hoger risico op hart- en vaatziekten in vergelijking met mensen die 7-8 uur goed slapen. Korte slapers die fris en uitgerust uit bed stappen hebben een vergelijkbaar risico op een hartinfarct of beroerte als de langere slapers.

De onderzoekers denken dat de korte slapers. die uitgerust opstaan een hoge slaapkwaliteit hebben. Het team constateerde geen extra risico voor mensen die langer dan 9 uur slapen, hoewel die relatie in eerdere, soortgelijke studies wel aan het licht kwam.

Bron: WUR


Marieke Hoevenaar-Blom, , 05 March 2013:
Dat zou een deel van de verklaring kunnen zijn. Helaas hadden we daar geen gegevens over. Naar de causaliteit van de gevonden associaties moet echt nog veel meer onderzoek gedaan worden. Onderzoek naar slaap staat nog in haar kinderschoenen. Wel worden ook in slaapdeprivatiestudies (trials waarbij ze mensen extreem kort laten slapen) sterke verbanden met vele intermediaire factoren (bloeddruk, bloedglucose etc.) gevonden. Dit ondersteunt een causaal verband. Paste niet echt in een persbericht ;)
Carin Vermeulen, , 05 March 2013:
Wat ik me afvraag is of dat slecht slapen dan door stress veroorzaakt wordt.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten