Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
04 September 2017

Koolhydraten ongezonder dan vet?

Door: Angela

Koolhydraten ongezonder dan vet?

Meer dan 60 energieprocent koolhydraten in de voeding gaat gepaard met een hoger sterfterisico, terwijl dat niet geldt voor een hoge inname van vet. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, gaat een vetinname van ongeveer 35 energieprocent juist gepaard met een lager sterfterisico dan een lagere vetinname. Dit blijkt uit een groot bevolkingsonderzoek, waarbij ruim 135.000 mensen afkomstig uit 18 landen op 5 continenten, gemiddeld 7,5 jaar zijn gevolgd. Deze resultaten zijn gepubliceerd in The Lancet en geven volgens de onderzoekers aanleiding om de voedingsrichtlijnen wereldwijd te herzien.

Verzadigd vet niet ongezond

Opvallend genoeg blijkt verzadigd vet geen relatie te hebben met het risico op hart- en vaatziekten en het sterfterisico. Sterker nog: een hoge inname van verzadigd vet gaat in deze studie gepaard met een lager risico op een beroerte. Ook de resultaten van het bloedonderzoek uit deze studie druisen in tegen de huidige voedingsrichtlijnen om te minderen met verzadigd vet. Niet alleen het vervangen van verzadigd vet door koolhydraten is nadelig voor de bloedlipiden. Het vervangen van verzadigd vet door onverzadigd vet verbetert het LDL-cholesterolgehalte, maar verslechtert het gehalte aan HDL-cholesterol en triglyceriden. Volgens de onderzoekers is het niet verstandig om alleen te focussen op het LDL-cholesterol, omdat het geen goede indicatie geeft van het risico op hart- en vaatziekten.

Richtlijnen verouderd

De resultaten van het onderzoek zijn verrassend, maar volgens de onderzoekers wel consistent met verschillende bevolkingsonderzoeken en gerandomiseerde studies die de afgelopen 20 jaar in Westerse landen zijn uitgevoerd. Eerst auteur dr. Mahshid Dehghan van de Canadese McMaster University benadrukt dat de huidige voedingsrichtlijnen al tientallen jaren focussen op minder dan 30 energieprocent vet en minder dan 10 energieprocent verzadigd vet. Deze richtlijnen zijn echter zo’n 40 jaar geleden ontwikkeld in een tijd waarin de vetinname vele malen hoger was dan nu: meer dan 40-45 energieprocent vet en meer dan 20 energieprocent verzadigd vet.

Bronnen: The Lancet en McMaster University


Henriette Verhoeven, Dietist, 06 September 2017:
Kritisch blijven kijken, ook al staat het in de Lancet!
Jorg Wijnen, Dietist, 06 September 2017:
PART 3:
Zoals David L. Katz, Director of Yale University Prevention Research Center het omschrijft:
‘The findings (of the PURE study) actually suggest that intake of carbohydrate as a percent of total calories was highest (e.g., a diet of white rice and little else) where there was the most poverty, the least access to medical care, and the greatest risk of dying of trauma, infectious diseases, and so on.’

Oftewel er kan net zo goed een verband zijn tussen de koolhydraatintake en armoede. En we weten dat lagere inkomensgroepen meer koolhydraten nuttigen: Volgens de WHO is er een verband tussen hogere inkomens groepen en inname van dierlijke producten, (en dus verzadigd vet) ten koste van ‘staples’ (oftewel koolhydraat rijke bronnen)http://www.who.int/nutrition/topics/3_foodconsumption/en/index4.html.
David Katz’s artikel gaat getailleerd in op de PURE studie. Een aanrader om meer inzicht in de studie te krijgen.
http://www.huffingtonpost.com/entry/diet-and-health-puzzling-past-paradox-to-pure-understanding_us_59a81d10e4b02498834a8f27

Het is belangrijk om aan te geven dat naast de armoede factor alle koolhydraten op een hoop zijn gegooid bij het trekken van de conclusie dat meer dan 60en% van koolhydraten gepaard gaat met een hoger sterftecijfer.

Wat betreft verzadigd vet volgens D. Katz:
‘Saturated fat intake ranged across the countries studied from about 6% of calories to a high of about 11% of calories, again all lower than average levels in the U.S. and much of Europe, and actually very close to recommended levels. Headlines encouraging populations that already eat more saturated fat than this to add even more are not merely unjustified by anything in the study, they are egregiously irresponsible.’

Het lijkt volgens de studie alsof we we vrijuit verzadigd vet kunnen consumeren, maar zelfs volgens deze armoedige studie is de range van verzadigd vet gemiddeld lager dan we aantreffen in de Westerse landen.

Er zijn nog meer valkuilen, maar ik kan er niet meer verder op in gaan. Zoals eerder aangegeven, David Katz gaat er dieper op in.
Jorg Wijnen, Dietist, 06 September 2017:
PART 2:
Wat betreft de studie zelf:

Er is geen’ adjustment’ gemaakt tussen hogere SES en lagere SES en/of inkomensgroepen en dat is wel degelijk belangrijk.

Van de landen die onderdeel uitmaken van de studie zijn er 3 landen met een hoog inkomen, 4 landen met een laag inkomen en 11 die daar tussen in vallen.
Brazilie die volgens de studie in het midden uitkomt en is een goed voorbeeld wat SES voor invloed heeft op het sterftecijfer. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3328284/ ‘In general, age-specific mortality rates showed a social gradient of increasing risks of death with decreasing socioeconomic status’
oftewel hoe lager de SES hoe hoger het sterftecijfer.
Ze stellen in de studie ook dat: ‘Substandard living conditions are related to unhealthy behaviors, as well as difficulties in accessing health care’
Die gezondheidszorg waar hogere SES wel toegang tot heeft:
‘Population groups with low levels of education and per capita income who live in poor conditions have greater exposure to several risk factors for diseases and injuries, are less likely to visit a doctor, and are more likely to get sick often and die prematurely, compared with their better-off counterparts. This is confirmed by several studies examining the relationship between socioeconomic status and health.’

Dan zal waarschijnlijk hetzelfde gelden voor een arm land zoals bijvoorbeeld India? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3036714/pdf/pone.0016844.pdf.

Hieruit blijkt ook dat een hoger sterftecijfer een duidelijk verband heeft met lagere inkomensgroepen.

De kwaliteit van leven onder deze groepen is niet te vergelijken met die van rijkere landen.
Jorg Wijnen, Dietist, 06 September 2017:
PART 1:
Erg teleurstellend dat nieuws voor dietisten dit soort sensationele artikelen plaatsen waarbij verzadigd vet opgehemelt wordt zonder daarbij zelf objectieve notities aan te brengen. Is er uberhaupt wel een objectieve blik op geworpen?

Het is al erg genoeg dat meer en meer dietisten beinvloed worden door dit soort pseudo-science en ik hoop dat men zelf kritscher leert kijken naar de onderzoeken in plaats van blindelings geloven wat erover gezegd wordt. Dat geldt ook voor wat ik hier weergeef. Zoek het zelf op, vertrouw ook niet zomaar op mijn woord.

Al deze studies die de laatste jaren zijn uitgebracht hebben STUK voor STUK een relatie met industrieen die baat hebben bij de consumptie van verzadigd vet. Vlees-, zuivel-, ei-industrie zijn er slim in het opzetten van hun studies. En hoe is deze specifieke studie gefinancierd?

Voor deze studie, de zogenaamde PURE STUDY, zijn er ONGELIMITEERDE bijdragen vanuit de farmaceutische industrie voor handen. http://www.thelancet.com/pdfs/journals/lancet/PIIS0140-6736(14)62000-6.pdf.

Maar waarom zou de farmaceutische industrie baat hebben van de consumptie van verzadigd vet?
Het zijn ook de producenten van statines en als de uitkomst van de studie luidde dat iedereen minder verzadigd vet en meer groenten fruit, etc. zou moeten consumeren, denk je echt dat de grootste industrie op aarde deze resultaten zou accepteren?

Dat zou een gigantisch verlies in omzet zijn.
Cari Nes, Orthomoleculair therapeut, 05 September 2017:
Jammer dat jullie het onderzoek niet goed bekijken en niet zien dat er niet wordt uitgegeaan van granen en peulvruchten maar van junkfood. Tja....
Ingrid De Ceuster, diëtiste, 05 September 2017:
Er wordt snel gereageerd op statine(fabrikanten), maar vaak is het levensnoodzakelijk ben ik gaan beseffen. Eigen zoontje met meer dan 7 mmol/l. Zou je dan nog twijfelen?

meer dan 60 % koolhydraten lijkt me ook overdreven. In een gebalanceerde voeding zit je daar altijd onder en dat heeft dan niks met koolhydraatarm te maken. Ik zou koolhydraten niet zomaar als slecht bestempelen, maar ik denk dat we vooral moeten streven naar balans.

dat stukje rond die vetten vind ik heel dubbel. Je hebt mensen die te mager koken en altijd maar vetten vermijden (behalve hun koekjes), maar je hebt veel mensen die toch nog leven van fastfood en snacks, dus in mijn ogen kan je nooit algemene uitspraken doen.
Marlies van Dooren, BGN-gewichtsconsulente, 05 September 2017:
Helen Velthuizen, diëtist, 05 September 2017:
Dank voor dit interessante artikel. Steeds vaker lees en hoor ik dat we niet alleen moeten focussen op het LDL en dat het LDL zo slecht niet is. Echter, volgens de NHG-standaard moet er een LDL van 2,5 mmol/l nagestreefd worden bij CVRM en de cardiologen komen met een nieuwe richtlijn die een LDL van 1,8 mmol/l voorschrijft na het eerste cardovasculaire incident. Een voorschrift dat gevolgd gaat worden in de ketenzorg voor DM. Dit is totaal het tegenovergestelde van de bevindingen in bovenstaand artikel. De streefwaarde van 1,8 mmol/l is ook zonder medicatie niet te behalen. "Lang leven de statine(fabrikanten)"!? Dus wat moet ik met deze interessante bevindingen, zolang de patiënt meer statines krijgt als het met voeding niet lukt om het LDL te verlagen? Ik vind dit echt een lastig dilemma.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten