Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
05 April 2016

Komende generaties: meer hypertensie en obesitas

Door: Karine

Jongere generaties lopen meer risico op gezondheidsproblemen door obesitas en hypertensie dan voorgaande generaties. Deze risicofactoren komen steeds vaker en op jongere leeftijd voor. Eind jaren tachtig had bijvoorbeeld 7-8% van de veertigers obesitas en 16 jaar later was dit gestegen tot 11-15%. Ruim 80% van alle hart- en vaatziekten bij mannen en vrouwen van 20-60 jaar is toe te schrijven aan de belangrijkste risicofactoren: verhoogde bloeddruk, verhoogd cholesterolgehalte, overgewicht en roken. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Gerben Hulsegge, uitgevoerd bij het RIVM in samenwerking met het Julius Centrum van het UMC Utrecht.

Vier ‘generaties’ vergeleken

In een grote cohortstudie zijn de veranderingen in leefstijl en belangrijke risicofactoren in relatie met hart- en vaatziekten bestudeerd. In deze studie zijn ruim 4000 volwassenen tussen 20 en 60 jaar 21 jaar lang gevolgd. Er is gekeken naar 4 'generaties' bij aanvang van de studie: twintigers, dertigers, veertigers en vijftigers. In iedere nieuwe jongere generatie kwamen overgewicht, obesitas en een verhoogde bloeddruk vaker voor dan in de eerdere generatie. Toekomstige generaties ouderen zullen dus vaker, en vanaf jongere leeftijd overgewicht en obesitas hebben, wat weer gevolgen heeft voor bijvoorbeeld het risico op diabetes.

Risicoprofielen

Een gunstig risicoprofiel betekent een gezond gewicht, lage bloeddruk, laag cholesterol en niet roken. Minder dan 10% van de volwassenen lukt het om een gunstig risicoprofiel 10 jaar lang vol te houden. Het belang van een gunstig risicoprofiel is groot. Mensen met een gunstig risicoprofiel hadden een 7 keer lager risico op hart- en vaatziekten dan personen met een ongunstig risicoprofiel. Als deze getallen vertaald worden naar de gehele Nederlandse bevolking, zou 86% van de gevallen van hart- en vaatziekten toe te schrijven zijn aan ongunstige risicoprofielen.

Preventie

Het proefschrift laat zien dat er nog veel verbetering in volksgezondheid mogelijk is als meer volwassenen een gunstig risicoprofiel vol weten te houden. Daarvoor zijn verbeteringen in leefstijl nodig, zoals meer lichamelijke activiteit en gezondere voeding. Dit kan het beste bereikt worden met preventieve strategieën die gunstige veranderingen bij zowel de omgeving als het gedrag van mensen teweegbrengen.

Bron: RIVM

 


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten