Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
13 October 2015

Kinderen met ernstige obesitas gebaat bij opname

Door: Angela

Kinderen met ernstige obesitas gebaat bij opname

(Credits: Yale Rudd Center for Food Policy & Obesity)

Een opname met intensieve leefstijlbehandeling is effectief voor kinderen met ernstige obesitas, die niet afvallen door ambulante behandeling. Dit blijkt uit promotieonderzoek, waarop biomedisch wetenschapper Sabine Makkes op 9 oktober promoveerde aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

In het onderzoek werden 80 kinderen tussen 8 en 19 jaar met ernstige obesitas opgenomen in een gespecialiseerd centrum in Hilversum. De kinderen werden verwezen naar deze vorm van behandeling door hun kinderarts omdat voor velen van hen alle eerdere behandelingen onvoldoende werkten. De helft van de kinderen werd 2 maanden opgenomen en kreeg daarna 4 maanden lang tweewekelijkse terugkombezoeken. De andere helft werd 6 maanden opgenomen. Het 2e halfjaar van de behandeling bestond bij beide groepen uit maandelijkse terugkombezoeken. De behandelingen richtten zich op verandering van voeding, beweging en gedrag, van zowel de kinderen als de ouders.

Bij beide behandelingen nam de ernstige obesitas af: het gemiddelde gewichtsverlies na 6 maanden was 8,1 kg bij de groep met korte opname en 12,6 kg bij de groep met lange opname. Het verschil tussen beide groepen is overigens niet significant. Ook werd de kwaliteit van leven in beide groepen beter. Deze resultaten werden ook het jaar erna behouden. Beide behandelingen kunnen worden gezien als een veelbelovend alternatief voor ernstig obese kinderen die niet voldoende reageren op intensieve ambulante behandeling. Beide behandelingen werkten even goed, maar de “korte-verblijfbehandeling” kostte minder geld.

Bron: Vrije Universiteit Amsterdam


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten